Az autóvezetés károsítja a petefészket?

2013.09.30. 13:33
2 hozzászólás

Az autóvezetés károsítja a nők petefészkét, és egészségkárosodást okoz születendő gyermekeiknél – jelentette ki egy szaúd-arábiai vallási vezető egy kampány ellen felszólalva, amely tiltakozó akcióra hívja a királyságban a vezetéstől elzárt nőket.

Szaúd-Arábiában csak férfiak vezethetnek autót. A kampány szervezői ezért arra szólították fel a szaúdi nőket, hogy október 26-án üljenek a volán mögé. A tiltakozás híre gyorsan elterjedt az interneten, és több neves női aktivista is támogatta. Vasárnap azonban a szaúdi királyságban blokkolták a kampány honlapját.

Szaleh bin Szaad al-Lohaidan sejk, a Perzsa-öböl egy pszichológusszövetségének jogi tanácsadója meg nem nevezett orvosi tanulmányokra hivatkozva azt mondta: a nőkre a vezetés negatív pszichológiai hatással van, ami automatikusan hat a petefészekre, és fölfelé tolja a medencéjüket. „A rendszeresen autót vezető nőknek ezért születik gyermeke különféle, változó mértékű klinikai problémával” – hangsúlyozta.

A királyságban nincs törvény arról, hogy a nők nem vezethetnek, de csak a férfiak kaphatnak jogosítványt. Abdulatif Al es-Sejk, az erkölcsrendőrség vezetője a Reuters hírügynökséget korábban arról tájékoztatta: az iszlám törvények nem tiltják el a nőket a vezetéstől. A vezetői engedély nélkül kormány mögé ülő nőket azonban megbírságolhatják. A politikai tiltakozásban való részvételért eddig le is tartóztathatták és bíróság elé is állíthatták őket.

Abdallah király az utóbbi időben néhány óvatos reformmal próbálja kiterjeszteni a nők jogait az országban, ezek között előmozdította munkába állásuk lehetőségeit, de az autóvezetés kérdésével nem foglalkozott.