Miért imádják a macskák a dobozokat?

2015.02.07. 08:17
39 hozzászólás

A macskák imádják a dobozokat. Ezt mindenki tudja, akinek volt már macskája. Vagy internete. Azt viszont senki nem tudja, pontosan miért vannak oda a papír téglatestekért ezek az állatok. A viselkedésbiológusok és az állatorvosok most előálltak néhány magyarázattal. A különböző eredmények alapján úgy tűnik, a macskák nemhogy imádják a dobozokat, hanem egyenesen szükségük van rájuk.

A macskákról tudni kell, hogy nem a legkönnyebb tesztalanyok, ráadásul a legtöbb, viselkedésüket vizsgáló kísérlet már több mint ötvenéves. Annyi viszont kiderül belőlük, hogy szeretik a zárt tereket.

Claudia Vinke, a hollandUtrecht University állatorvosának friss kutatásában a macskák stessz-szintjét vizsgálta a menhelyre befogott állatoknál. Kísérletében a házimacskák egy részének biztosított dobozt, amelyben elrejtőzhettek, a másik csoporttól viszont megvonta ezt. Jelentős különbséget talált a macskák stressz-szintje között: azok, akik kaptak dobozt, kevésbé voltak stresszesek, és az emberekhez is jobban közeledtek.

Nem meglepő, hogy a macskák első reakciója stresszes helyzetben, hogy visszavonulnak és elrejtőznek. Vinke szerint az elrejtőzés ezeknek a fajoknak az elsődleges viselkedési stratégiája a környezeti változásokkal és stresszorokkal szemben. Ez ráadásul ugyanúgy igaz a vadmacskákra, mint a háziasított példányokra. A macskák a problémák megoldása helyett gyakran inkább elfutnak, a doboz biztonságos zónát jelent nekik. Egyszerűen nem fejlesztettek ki más problémamegoldó stratégiákat.

Ezzel a magyarázattal egyetlen probléma van: mindenre biztos nem igaz. Sok macska egyszerű pihenéshez is nagyon furcsa helyeket választ, tele van az internet olyan képekkel, ahol bögréktől kezdve a bevásárlótacskókig bármibe bebújnak, akkor is, ha semmi nem fenyegeti őket.

Az amerikai National Research Council 2006-os tanulmánya szerint a macskák hősemleges zónája 30-36 Celsius-fok között van. Ebben a tartományban a macskák jól érzik magukat, nem generálnak extra hőt, hogy melegen tartsák magukat. Ez magyarázhatja a zárt helyek szeretetét is: ezek könnyebben felmelegednek, jobban megtartják a testhőt.