Megvan, mi nem hosszabbítja meg az életet, még ha eddig azt is gondolták róla

2015.02.11. 17:22 Módosítva: 2015-02-11 20:54:47
11 hozzászólás

Új elemzéseikkel brit kutatók megdöntötték azt az eddigi feltételezést, miszerint a mértékletes alkoholfogyasztás egészséges, írja az MTI. A University College London kutatói arra jutottak: a korábbi vizsgálatokban statisztikai hibák vezettek ahhoz a megállapításhoz, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás meghosszabbíthatja az életet.

Egyik vizsgált kutatás sem tudta bizonyítani, hogy az alkohol volt pozitív hatással a mértéktartóan fogyasztóra. Simán lehet, hogy másnak, például az egészséges táplálkozásnak volt ilyen hatása – írják a tudósok a British Medical Journal című lapban megjelent elemzésükben. 

Ráadásul azokat az egykor sokat ivókat, akik már egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, a nem ivókkal egy csoportba sorolták anélkül, hogy italozásaik lehetséges hosszú távú hatásait figyelembe vették volna. Ezért ők a tanulmányokban beteg nem ivókként jelenhetnek meg.

Az orvostudományban egyébként időről időre kiderül valamiről, amit korábban egészségesnek – vagy egészségtelennek – gondoltak, hogy nem az. Ha csak a közelmúltból idézünk vissza néhány példát, ilyen volt a vaj vagy margarin vita, ilyen volt az, hogy a vöröshús egészségtelenebb-e a fehérnél, ilyen volt az olivaolaj hidegen vagy sütéshez. 

Legközelebb vajon miről derül ki, hogy nem egészséges?

 • 2383
  Az egészséges étrendről
 • 1483
  A gyógyszerekről és homeopátiás szerekről
 • 1082
  Az ásványvízről
 • 731
  A vitaminokról
 • 719
  Úgy általában gyümölcsökről

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?