Ufók küldhették az életet a Földre

2015.02.13. 20:48

A brit tudósok pénteken se pihennek. A Buckinghami Egyetem kutatói megvizsgáltak egy nemrégiben talált, kerek fémtárgyat, és megállapították, hogy az akár egy mikroorganizmus is lehet, amelyet szándékosan küldtek ide a földönkívüliek, hogy segítsék az élet kialakulását a bolygónkon.

paca

A képen is látható gömb a valóságban nem nagyobb egy hajszál átmérőjénél. Milton Wainwright és csapata fedezte fel a por és más apró anyagok között, amelyeket egy légballonnal gyűjtöttek be a sztratoszférából. A kutató szerint a külsején fonalas életformát találtak, a belsejéből pedig valamilyen ragacsos biológiai anyag szivárog.

Az egyik elmélet szerint egy ismeretlen civilizáció küldte a Földre, hogy folytassa a bolygó ellátását élettel

– mondta Wainwright. Ez a bátor feltevés azonban nem az ő szüleménye, hanem Francis Crick Nobel-díjas molekuláris biológus nevéhez fűzödik még 1973-ból. Márpedig aki részt vett a DNS szerkezetének 1953-as feltárásában, annak a szavára oda szoktak figyelni tudományos körökben.

A irányított pánspermia 1973-as elmélete szerint az élet magjai üstökösökön és meteoritokon rodeózva jutnak el a világegyetem különöző pontjaira. Crick és szerzőtársa, Leslie Orgel szerint valószínűtlen, hogy véletlenül sodródtak volna ide, ők inkább úgy gondolják, hogy valamilyen intelligens lények tudatosan irányíttoták őket ide. Erre a feltevésre lehet bizonyíték a most talált fémgömb Wainwrighték szerint.

A buckinghami csapat nem most kezdett foglalkozni a témával. Még 2013-ban állították, hogy az élet nyomaira bukkantak egy Sri Lankában becsapódó meteoriton. Az akkori eredményeiket persze sokan kritizálták, ekkor küldték fel a léggömbjeiket 17 mérföldes magasságba, hogy újabb nyomok után kutassanak.

Wainwright szerint az is figyelemre méltó, hogy a fémgömb nem egyszerűen landolt a léggömbön, hanem a dinoszauruszok kihalását okozó meteoritéhoz hasonló, persze jóval kisebb krátert ütött az eszközön a becsapódásával.

Mindez várhatóan megint nagy vitákat fog kiváltani a pánspermia-elmélet támogatói és kritikusai között. Az mindenesetre biztos, hogy további bizonyítékokra lesz még szükség, ha meg akarják győzni szkeptikusabb tudóstársaikat.  • Hírek
  • Hírek