Megvan végre az ideális szempillahossz

2015.02.25. 19:09 Módosítva: 2015.02.25. 19:27
1 hozzászólás

Amerikai kutatók megállapították, milyen hosszú a tökéletes szempilla. Mielőtt a részletekbe mennénk, kezdjük a lényeggel, hogy ne kelljen végigizgulniuk a cikket: a szempilla ideális hossza a szem szélességének egyharmada, ilyen méret mellett látja el legjobban a funkcióját.

De mire is jó egyáltalán a szempilla? David Hut, a Georgiai Technológiai Intézet kutatóját akkor kezdte el foglalkozni a kérdés, amikor azzal töltötte a szabadidejét, hogy órákon át az újszülött lánya szemeit bámulta.

Hu szerint hosszú ideig elég sok feltevés volt arról, hogy mire valók a szempillák. A legnépszerűbbek szerint a Naptól védik a szemet, vagy a felülről hulló por szembe jutását akadályozzák. Érthetetlen módon azonban mindeddig nem született alaposabb kutatás a témában.

Hu és kollégái ezt a tudományos lyukat tömték most be a Journal of the Royal Society Interface című folyóiratban megjelent tanulmányukal. 22 különféle emlős, például a vörös óriáskenguru, a teve, az afrikai elefánt, a zsiráf, a zebra és a csimpánz szempilláit vizsgálták meg. Nem élő állatokat zaklattak, hanem a New York-i Természettörténeti Múzeum kiállított példányain mérték le a pillahosszt. A mintákból egy szempillantás alatt ki is rajzolódott egy mindegyik állatra jellemző arányszám, a szempillakutatás aranymetszése: a szemszélesség egyharmada.

A kutatás következő lépéseként Huék építettek egy műszemet, és különböző hosszúságú szempillákkal tesztelték, hogy melyiknél milyen mértékben párolog a szemet borító nedvesség, ha egy szélcsatornába helyezik.

Arra a meglepő eredményre jutottunk, hogy van egy optimális szempilla-hossz, amelyik minimalizálja a szem felszínét érő légáramlást

– mondta el Hu. Ez nem csak a párolgást csökkenti, de a portól és más szennyeződéstől is védi a szemgolyót.

Ha a szempilla túl rövid, maximum lelassítani tudja a szem felé áramló levegőt, így nem nyújt megfelelő védelmet. Most bizonyára azt gondolnák, hogy akkor minél hosszabb a pilla, annál jobb. De nem! A túl hosszú szempilla se jó, mert az meg egyenesen a szem felé csatornázza a levegőt. Az ideális, egyharmados szempilla viszont viszonylag mozdulatlan légzónát képez a szem felszíne előtt.

Nem kell azért megijednie az átlagtól jelentősen eltérő pillahosszúságú olvasóinknak sem, Hu szerint ugyanis a légáramlást az arc formája is befolyásolja.