Súlytalanságban megnő a testhőmérséklet

2018.01.05. 08:37
1 hozzászólás

A súlytalanság állapotában jelentősen megnövekszik az asztronauták testhőmérséklete – írja az MTI. Német kutatók szerint a jelenség fő oka, hogy az izzadság a világűrben nem párolog olyan jól, mint a Földön.

A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatóinak csütörtöki közleménye szerint a világűrben az asztronauták testhőmérséklete nyugalmi állapotban is 38 Celsius-fokos, tehát egy fokkal a normál érték felett van. Sporttevékenység hatására pedig gyakran 40 Celsius-fok fölé is emelkedik.

Hanns-Christian Gunga, a pszichológiai intézet kutatója és kollégái a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinál homlokra helyezett érzékelők segítségével az úgynevezett maghőmérsékletet, az agy és a belső szervek hőmérsékletét vizsgálták. Rájöttek, hogy a hőmérséklet nem hirtelen emelkedik meg, hanem a test másfél hónapon át állandóan melegszik, míg beáll 38 Celsius-fokra.

A test a súlytalanságban nem tud megszabadulni a felesleges hőtől

– mondta Gunga.

A súlytalanság megnehezíti a test és környezete közötti hőcserét. Az izzadság kevésbé párolog el, mint a Földön, emiatt a test az edzések alkalmával az űrben különösen gyorsan túlhevül.

A test maghőmérsékletének erős ingadozásai a kutatók szerint befolyásolhatják a fizikai és mentális teljesítőképességet és akár életveszélyesek is lehetnek. A kutatók szerint az új ismeretek alapján javíthatják a jövőbeli hosszú távú űrutazásokon részt vevő asztronauták egészségi állapotát.

A kutatás eredményeit bemutató tanulmány a Scientific Reports szaklapban jelent meg.