Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Feltalálták a dohány- és füstmentes cigit

2004.11.01. 17:03
Az apró akkumulátorral ellátott cigikre hamarosan ott is nyugodtan rá lehet gyújtani, ahol a legszigorúbb szabályok tiltják a dohányzást.
Egy svájci cég feltalálta a dohány- és füstmentes cigarettát, így az osztrák sajtó szerint a dohányosok hamarosan ott is nyugodtan "rágyújthatnak" majd, ahol a legszigorúbb szabályok tiltják a dohányzást.

A bécsi tömegtájékoztatás szerint a NicStic vállalat többféle aromával kínálja majd az új terméket, amely a megszólalásig hasonlít a hagyományos filteres füstölnivalókhoz.

A cég úgy magyarázta egy bemutatón, hogy a világ első dohány- és füstmentes cigarettájának a feltalálói abból indultak ki: a dohányosok mindenekelőtt a nikotinéhség miatt gyújtanak rá. Így adódott az ötlet, hogy ennek kielégítéséhez valójában nincs is szükség dohányra, illetve annak elégetésére. Elég, ha a megfelelő adag nikotint a megfelelő aromával vegyítve és felmelegítve, egy cigarettához hasonló "nikotinrúd" szívásával juttatják a dohányosok a szervezetükbe. A svájci vállalat szerint így a dohány elégésekor keletkező káros anyagok - például a kátrány - egyáltalán nem jutnak a dohányos szervezetébe, és a passzív dohányosok egészségét sem veszélyezteti semmi.

A svájci találmány lényege, hogy a cigarettában egy fűtőszál melegíti fel szíváskor a levegőt, amely - az aromát és nikotint tartalmazó részen keresztülhatolva - füstszűrőn át jut a dohányos szervezetébe. A cigarettás dobozokhoz hasonló csomagolás akkumulátorral biztosítja majd a többször elszívható cigi fűtőszálának feltöltését, és cserélhető füstszűrőt is tartalmaz.

A dohány- és füstmentes cigaretta elszívása három percig tart, és állítólag "a cigarettához hasonló ízélményt" is biztosít.

A svájci vállalat azt reméli, hogy a jövő év vége felé már megvetheti a lábát a német dohánypiacon, ahol az új termék ára a hagyományos cigaretták - magyarországinál jóval magasabb - árával vetekedhet.