Gyógyszertárba kerülhet az ecstasy

2001.11.08. 15:38
Az amerikai élelmiszer- és egészségügyi minisztérium engedélyezte az ecstasy néven köztudatban forgó tudatmódosító szer orvosi vizsgálatát, 1985-ös betiltása óta először.
A minisztérium több mint egy évtizedes elzárkózás után engedélyezte, hogy megkezdjék a poszt-traumás stressz ecstasy-vel történő kezelésének klinikai tesztjeit. A szert 1985 júliusában tiltotta be az amerikai drogfelügyeleti hivatal, és azóta sem neurofiziológiai, sem pszichés hatását nem lehetett vizsgálni.

Ha a kísérleteket jóváhagyja a Dél-Kaliforniai Egészségügyi Egyetem, Dr. Michael Mithoefer és felesége, Annie Mithoefer pszichiátriai vizsgálatot végezhet 20 páciensen. A kísérleti alanyok közül 12-en MDMA-t, míg nyolcan placebót kapnak. Az egyszeri kezelés után mindegyikük 16 órás, hagyományos, gyógyszermentes terápián vesz részt.

Tartós stresszoldó?

MDMA-tabletta, hétköznapi nevén ecstasy
A betegek poszt-traumás stressztől szenvednek, a hónapok-évek óta tartó intenzív szorongás milliókat nyomorít meg Amerikában. A tömény stressz érzelmi túltöltődés után jelentkezhet, például természeti katasztrófák, balesetek áldozatainál, vagy durva lelki-fizikai bántalmazást szenvedett személyek esetében, akik visszatérő emlékekkel, álmokkal, szorongással tele élik át elszenvedett élményeiket újra és újra.

A 70-es években több pszichiáter kísérletezett a poszt-traumás stressz feloldásának különböző módszerével, egyebek közt MDMA-val. Egyes elbeszélések szerint a szer hatásaként az áldozatok katartikus élménnyel szabadulnak meg a balesetükhöz tapadt érzelmi stressztől.

A kísérleteknek az amerikai kormány drogellenes pánikkampánya vetett véget, a fiatalok körében elharapódzott rekreációs használat nyomán.

Kísérleti fecske

A kísérletet a Pszichedelikus Tanulmányok Multidiszciplináris Szövetsége (MAPS) finanszírozza, amely általában véve tartja hasznosnak a tudatmódosító szerek terápiás felhasználásának terjesztését. Az alapító Rick Doblin szerint a kutatók évekig küzdöttek a hivatallal, a központi propaganda felülbírásáláért.

"Ha egy szert kriminalizálnak a drogháborúban, az káros vagy még károsabb", nyilatkozta Doblin. "Ekkor megpróbálják tudományos magyarázatokkal alátámasztani a politikai döntéseket, hogy félrevezessék az embereket a szerrel kapcsolatban. A kísérletek engedélyezése hatalmas ugrást jelez a minisztérium korábbi gyakorlatával szemben."

A kísérlet természetesen heves ellenérzéseket váltott ki a drogháború élharcosaiból. "Nem tudok semmiféle tudományos bizonyítékról, amely az ecstasy hatékony klinikai alkalmazását igazolná", közölte Alan Leshner, a kormány Nemzeti Drogügyi Hivatalának igazgatója a Wall Street Journalnak.

Michael Mithoefer azonban nem ért vele egyet. "Nevetséges, hogy az ecstasyt fiatalok milliói használják mindenféle kontroll és a hatások pontos ismerete nélkül, az ezek felderítésére irányuló hatóságilag felügyelt kutatásokat pedig betiltják", nyilatkozta a pszichiáter.  • Tippek
  • Lakáshitel