Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Embrionális őssejtből szívsejt

2008.04.26. 17:19
Három fajta szívsejtté sikerült átalakítani humán embrionális őssejteket, melyek egerek szívébe ültetve javították a szerv működését.

Kanadai, amerikai és brit kutatóknak hatékonyan sikerült előállítaniuk különféle típusú emberi szívsejteket, melyeket az alap- és a klinikai kutatásban alkalmazhatnak. Bár jelenleg egerekkel kísérleteznek, a közeljövőben a segítségükkel azt is megvizsgálhatják, hogy a szív sejtjei miként reagálnak a különböző gyógyszerekre.

Hosszabb távon pedig új módszereket dolgozhatnak ki arra, hogyan lehet a szívinfarktus miatt sérült, vagy elhalt szöveteit pótolni e sejtekkel.

Boldogan ver

A Nature tudományos lap e heti számában közzétett tanulmány jelenti a legújabb lépést az embrionális őssejtek gyógyító célú felhasználása felé. Az embrionális őssejtek minden irányba alakulni képes, omnipotens, "mindentudó" sejtek. A kutatók úgy irányították fejlődésüket, hogy belőlük úgynevezett progenitor szívsejtek jöttek létre.

Utóbbiakat megfelelő körülményekkel rávették, hogy a szív három fajta, specializálódott sejtjévé alakuljanak: szívizomsejtté, az erek falát képező simaizom és endotél sejtekké. Ez azt jelenti, hogy a szív elhalt izomzata és véredényei is pótolhatók lennének. Az így kifejlődött szívsejteket szívbeteggé tett egerekbe juttatták, melynek hatására az egerek szívműködése javult.

"Nem mi vagyunk az elsők, akik megmutattuk, hogy embrionális őssejtekből szívsejteket állíthatunk elő" - mondta Gordon Keller a torontói McEwen Központ kutatója, a tanulmány vezetője. "Mi azonban a lépésenkénti megközelítést választottuk, hogy végigkövethessük az embrionális őssejtek szívsejtekké való átalakulásának teljes folyamatát."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!