A gyerekek fele passzív dohányos

2012.05.11. 10:46
A gyerekek több mint a felének vérében találtak nikotinszármazékot egy amerikai vizsgálatban, miközben a szülőknek csak hetede tudott arról, hogy dohányfüstnek volt kitéve utóda.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói mintegy ötszáz gyerek vérét elemezték, eredetileg ólmot keresve. A vizsgálatot azonban kiterjesztették a kotinin nevű vegyületre is, amely a nikotin bomlásterméke, és a gyerekeknél a passzív dohányzás jelzője.

A vérminták 55 százalékában mutatták ki a kotinint, miközben a szülőknek csak 13 százaléka tudott arról, hogy gyereke passzív dohányzásnak volt kitéve.

A kutatást végző orvosok arra figyelmeztetnek, hogy olyan forrásokból is származhat a dohányfüst, amelyekre a szülők nem is gondolnak: például az épületek falaiból vagy bútorzatából, ha ott korábban cigarettáztak.

Gyerekeknél a passzív dohányzást kapcsolatba hozták már a hirtelen csecsemőhalállal, a légzőrendszer problémáival, fülfertőzésekkel és az asztmával. A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.  • Tippek
  • Babaváró hitel