Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gyerekek fele passzív dohányos

2012.05.11. 10:46
A gyerekek több mint a felének vérében találtak nikotinszármazékot egy amerikai vizsgálatban, miközben a szülőknek csak hetede tudott arról, hogy dohányfüstnek volt kitéve utóda.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói mintegy ötszáz gyerek vérét elemezték, eredetileg ólmot keresve. A vizsgálatot azonban kiterjesztették a kotinin nevű vegyületre is, amely a nikotin bomlásterméke, és a gyerekeknél a passzív dohányzás jelzője.

A vérminták 55 százalékában mutatták ki a kotinint, miközben a szülőknek csak 13 százaléka tudott arról, hogy gyereke passzív dohányzásnak volt kitéve.

A kutatást végző orvosok arra figyelmeztetnek, hogy olyan forrásokból is származhat a dohányfüst, amelyekre a szülők nem is gondolnak: például az épületek falaiból vagy bútorzatából, ha ott korábban cigarettáztak.

Gyerekeknél a passzív dohányzást kapcsolatba hozták már a hirtelen csecsemőhalállal, a légzőrendszer problémáival, fülfertőzésekkel és az asztmával. A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.