Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEMÉletmentő lehet a mérsékelt sófogyasztás
Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.
Pamela Coxson, a Kaliforniai Egyetem által készített tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát.
A kutatók a tanulmányban megállapították, hogy ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt – amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak –, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt. Napi 1500 milligrammos sóbevitellel 1,2 millió amerikai életét lehetne megmenteni tíz év alatt, de az ilyen mértékű csökkentést a szakemberek nem tartják reálisnak.
Működik a New York-i sólobbi
A sófogyasztás fokozatos mérséklésével világszerte foglalkoznak a közegészségügyi szakemberek. Egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. Mint az Coxson elmagyarázta, a só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe.
A Kaliforniai Egyetem tanulmányát nagyjából akkor publikálták, amikor a New York-i polgármester, Michael Bloomberg bejelentette, hogy sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-ra egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már rengeteg feldolgozott élelmiszer – majonézek, tésztaszószok, húskészítmények – 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.