István, Vajk
17 °C
34 °C

A halolaj gyógyíthatja a súlyos influenzát

2013.04.11. 16:53

Japán kutatók úgy vélik, a közönséges halolaj egyik összetevője jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit, és a jövőben a vírus ellen használható gyógyszer alapja lehet. A kísérletekben több japán egyetem munkatársa vett részt; a kutatási eredmények alapján a tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező fehérje, a protektin D1 hatékonyan gátolja meg az influenzavírus terjedését a szervezetben. A szakértők szerint az anyag többek között a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet.

A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatók. Egy kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azáltal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, amely egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket idézett elő.

Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzapandémia során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez. Míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból mindegyik egyed felépült a fertőzésből. Egy másik alkalommal hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet.

Az orvosok szerint a kísérletek alapján az anyag a jövőben egy, az influenzavírus ellen használható készítmény alapja lehet. Azt egyelőre nem tudni, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e a vírus ellen.