Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A halolaj gyógyíthatja a súlyos influenzát

2013.04.11. 16:53

Japán kutatók úgy vélik, a közönséges halolaj egyik összetevője jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit, és a jövőben a vírus ellen használható gyógyszer alapja lehet. A kísérletekben több japán egyetem munkatársa vett részt; a kutatási eredmények alapján a tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező fehérje, a protektin D1 hatékonyan gátolja meg az influenzavírus terjedését a szervezetben. A szakértők szerint az anyag többek között a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet.

A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatók. Egy kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azáltal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, amely egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket idézett elő.

Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzapandémia során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez. Míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból mindegyik egyed felépült a fertőzésből. Egy másik alkalommal hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet.

Az orvosok szerint a kísérletek alapján az anyag a jövőben egy, az influenzavírus ellen használható készítmény alapja lehet. Azt egyelőre nem tudni, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e a vírus ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?