Szilárda
0 °C
6 °C

Fekete var a bőrön, láz, majd kóma

2013.09.16. 13:29

Hétfői hír, hogy lépfenét, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el, és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a kórokozó megjelenéséről. De mi is ez az ijesztő nevű kórság, és mennyire kell félni tőle?

Gyorsan öl

Egészen a 20. századig évente több százezer állat halálát okozta a lépfene kórokozója, a Bacillus anthracis, de a vakcinák és antibiotikumok fejlődésének hála sikerült megfékezni a terjedését. Teljesen nem tudták eltüntetni – valószínűleg nem is lehet –, mert spórái nagyon életképesek, akár hetven év múltán is fertőznek. A lépfene időnként megjelenik a kérődzők között, szarvasmarhákat, birkákat, kecskéket is megtámad, és ilyenkor azonnal lépni kell a hatóságoknak, mert a baktérium pár nap alatt halált okozhat. A természetes fertőzés általában a bőrön keresztül történik, de szennyezett hús fogyasztása, vagy spórák és baktériumok belélegzése is okozhatja.

Bacillus anthracis az első ismert baktérium, amelyről Robert Koch 1877-ben kimutatta, hogy kórokozó. Az általa okozott végzetes betegséget azonban már az egyiptomiak is ismerték. Mielőtt biológiai fegyverként, spóra-aeroszolban felbukkant volna, állatokról, főleg marhákról, kecskékről és juhokról terjedt az emberre. A hatóságok azért veszik nagyon komolyan a lépfenét, mert a lappangási ideje nagyon rövid, és pár nap alatt halált okozhat, ha a beteg nem kap antibiotikumot.

A bőrfertőzés a szélein kifejezetten növekvő vöröses-barna kiemelkedés formájában kezdődik. A duzzanat hólyaggá alakul és megkeményedik, majd középen megrepedve tiszta folyadékot ereszt, és végül egy fekete var (pokolvar) keletkezik. Az érintett terület nyirokcsomói megduzzadhatnak, betegségérzet jelentkezhet, amelyet időnként izomfájdalmak, fejfájás, láz, hányinger és hányás kísér.

Biofegyver

Természetes körülmények között nehezen fordul elő a tüdő lépfenés fertőzése, amihez az antraxot be kell lélegezni, hiszen talajlakó baktériumról van szó. A terroristák ezzel a módszerrel támadnak, a biofegyverek a levegőbe juttatják a veszélyes spórákat. A tüdőközeli nyirokcsomókban elszaporodó baktérium vérzést okoz, a mellkas szomszédos részeibe gyorsan eljut. Kezdetben a tünetek bizonytalanok, az influenzához hasonlók, de a láz fokozódik, és néhány napon belül súlyos nehézlégzés alakul ki, amit a keringés összeomlása és kóma követ. Az agy és az agyhártyák is fertőződhetnek. Az antrax e formája még korán megkezdett kezelés mellett is majdnem mindig végzetes.

A gyomor-bél lépfenés fertőzés is ritka. A baktérium képes arra, hogy a bélfalba hatolva erős vérzést okozzon és szövetelhalást kiváltó mérgező anyagot, toxint termeljen. A fertőzés a véráramba jutva végzetes lehet.

Riogatók játékszere

Amikor ismeretlen támadók politikusokat fenyegetnek meg, és éppen nem ricinnel töltik meg az áldozatuknak szánt borítékot, akkor általában lépfenével támadnak. Ez történt az Egyesült Államokban 2001-ben, amikor két szenátor volt a célpont, de a munkatársaik és postai dolgozók váltak az antrax áldozatává. Összesen öten haltak meg, és tizenheten kerültek kórházba.

Tavaly a debreceni városházát fenyegették meg “lépfene” feliratú borítékokkal, 2008-ban az MSZP-sek kaptak fehér port tartalmazó borítékokat, de Orbán Viktornak is jutott egy adag. 2006-ban a brit parlamentet zárták le az előcsarnokában szétszórt fehér por miatt, amiről a fenyegető azt állította, hogy lépfene, pedig valójában csak búzaliszttel támadt a képviselőkre.

Az elmúlt években Romániában többször is volt a jászladányi esethez hasonló, miután többen elhullott, beteg állatok húsából falatoztak. Néhány évvel ezelőtt lépfenével fertőzött heroin került forgalomba Európa számos országában. Több száz kábítószerfüggő fertőződött meg, néhányan közülük meg is haltak.

Megvan az ellenszer?

Létezik egy vakcina, amely megakadályozza, hogy a lépfene baktériumának a toxinja belépjen a sejtekbe. Ez a hatóanyag a majmokkal elvégzett kísérletekben védelmet biztosított az állatoknak, amikor azok a lépfene halálos dózisát lélegezték be. Ennek a szernek lehetnek mellékhatásai, egy páciensnél például epehólyag-gyulladás alakult ki.

Egy másik kutatás is reményt ad arra, hogy ez a rémisztő lépfene az egyszerűen kezelhető betegségek közé kerüljön. Idén nyáron ugyanis találtak egy új antibiotikumot, amely képes elpusztítani. Egy tengeri organizmus állítja elő az eddig ismeretlen, egyedi struktúrájú vegyületet, amelyből megpróbálnak gyógyszert készíteni.