Valér
2 °C
8 °C

A videojátéktól nagyobb lesz az agy

2013.11.07. 11:42

Ha valaki videojátékokkal játszik, annak nagyobb lesz az agya, legalábbis egy része – állítják a Max Planck Institute for Human Development kutatói.

Felnőtt önkénteseken végezték el a kutatók kísérleteit. Az alanyoknak napi harminc percen keresztül kellett játszaniuk két hónapon át a Super Mario 64 című játékkal. Kiderült, hogy az önkénteseknek megnövekedett a hippokampusz jobb oldala, az agykéreg jobb első része, valamint a kisagy is.

A hippokampusz az előagy egy része, az összetett információk és események memorizálásában játszik döntő szerepet. A megnövekedett agyrészek mind a memóriával, stratégiai tervezéssel, izomműködés kontrollálásával és térbeli navigációval kapcsolatosak.

A kutatók kontrollcsoportot is alkalmaztak, ez olyanokból állt, akik nem játszottak az adott időszak alatt. Mivel a kutatók jelentős agynövekedést találtak, azt gondolják, hogy az eredményeket fel lehet használni bizonyos agyi rendellenességek gyógyításakor.

A kutatók azonban egyáltalán nem tudják biztosan, hogy milyen következményekkel jár az agy egyes részeinek megnövekedése. Arról folynak a viták, hogy a nagyobb agy jelenti-e azt, hogy az illető okosabb. Annak azonban lehet jelentősége, hogy az agy egyes területei nagyobbak az átlagnál. Példaként Einstein agyát lehet felhozni, amely teljesen átlagos méretű volt, de azok a részek, amelyeket a matematikai gondolkodáshoz kötnek, nagyobbak voltak nála.

Érdekessége a kutatásnak, hogy azoknál az önkénteseknél, akik élvezték is a játékot, jóval nagyobb volt a növekedés.