Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Több szoptatás, kevesebb depresszió

2014.08.22. 13:19

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát – írja az MTI, egy nagy létszámú, hosszú távú brit-spanyol kutatásra hivatkozva. Összesen 13 998, az 1990-es évek elején történt nagy-britanniai szülés adatait elemezték.

Az anyák depresszióját vizsgálták a babák nyolchetes korában, majd nyolc, 21 és 33 hónapos korában. Figyelembe vették a betegségre való hajlamot is: a várandósság alatt kétszer vizsgálták, depressziós-e a kismama. Végül megállapították, hogy a szoptatást választó anyák körülbelül 50 százalékkal kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint a nem szoptatók.

A kutatók szerint a szoptatás és a depresszió közötti összefüggés a babák nyolchetes korában volt a leghangsúlyosabb.

Tudományos bizonyítékok sokasága támasztja alá, mennyire előnyös a babák testi és mentális fejlődése szempontjából az anyatejes táplálás. Kutatásunk arra mutat rá, az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja.

– mondta a kutatást vezető Maria Iacovou, a Cambridge Egyetem munkatársa. Szerinte az anya mentális egészsége a babára is jó hatással lehet, mivel korábbi vizsgálatok szerint a gyermekágyi depresszió károsan befolyásolhatja a csecsemő fejlődését.