Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A tanyasi por megóv az allergiától

2015.09.04. 16:25
A tanyasi por óvja meg az ott felnövő gyerekeket az asztma és az allergia kialakulásától – írja az MTI. A Flandriai Biotechnológiai Intézet (VIB) és a Genti Egyetem szakembereinek felfedezése nagy előrelépést jelenthet egy asztmavakcina kifejlesztésében.

A kutatók már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a tanyán nevelkedő gyerekek védettebbek az asztmával és az allergiával szemben, de mostanáig nem értették az összefüggés okát. Egy kísérletben végül egerek környezetében helyeztek el Németországból és Svájcból származó tanyasipor-kivonatot.

A tesztek azt mutatták, hogy a rágcsálók teljesen immúnisak voltak a háziporatka okozta allergiával szemben. A tanyán lévő por hatására a légutak nyálkahártyája nem reagál olyan hevesen a háziporatkához hasonló allergénekre.

Ez a védőhatás egy különleges gyulladásgátló fehérjének (A20) köszönhető, amelyet a tanyán lévő porral való érintkezés hatására termel a szervezet. Amikor inaktiváljuk az A20 proteint a tüdő nyálkahártyájában, akkor a tanyasi por többé nem képes csökkenti az allergiás vagy asztmás reakciót.

– mondta Hamida Hammad, a Science-ben közölt tanulmány egyik szerzője.

Az emberek bevonásával végzett későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az allergiától és asztmától szenvedő páciensek szervezetében nincs elegendő A20 fehérje, ami megmagyarázza az allergénekre adott heves reakcióikat.

A tanulmány során mintegy kétezer, tanyán nevelkedő gyermeket is megvizsgáltunk, és azt találtuk, hogy a többségük védett a betegségekkel szemben. Akik mégsem védettek és allergiától szenvednek, azok az A20 fehérje egy génvariánsát hordozzák, ami a protein hibás működését eredményezi.

– mondta Bart Lambrecht, a VIB és a Genti Egyetem szakembere.

A kutatók most azt próbálják megállapítani, hogy a tanyán lévő por pontosan melyik aktív összetevője felelős a jótékony hatásért. Ennek kiderítése után egy asztma elleni, annak megelőzését szolgáló vakcina kifejlesztése jelentheti a következő lépést.

Úgy sejtjük, hogy bizonyos fokig az endotoxinokban – az egyes baktériumok testében található, de a testükön kívülre ki nem választott mérgező anyag – lehet a válasz.

– mondta Hammad, megjegyezve, hogy még több évnyi kutatásra lesz szükség, mielőtt a páciensek kezébe adhatnák a megoldást.