Tényleg önzetlenebbek a nők a férfiaknál?

2017.10.10. 11:43

A Zürichi Egyetem kutatói szerint a nők agyának jutalmazásért felelős része sokkal aktívabban reagál az önzetlen viselkedésre, mint a férfiaké.

A Nature Human Behaviourben közölt tanulmány szerzői elsőként bizonyították, hogy a női és a férfi agy eltérően reagál az önzetlen és az önző viselkedésre.

Az előagyban található striátum (csíkolt test) felelős a jutalomérzetért; ez az agyterület aktiválódik döntéshozatalkor. A kutatások alapján a striátum sokkal erősebb aktivitást mutatott a nőknél az önzetlen, mint az önző döntések meghozatalakor. Ezzel szemben a férfiaknál az önző döntés váltott ki hevesebb reakciót a jutalmazó rendszerből.

A második vizsgálatban az agy jutalmazó rendszerének működését gyógyszerezéssel zavarták meg. Ennek eredményeképpen a nők sokkal önzőbben, a férfiak pedig jóval önzetlenebbül viselkedtek. Ez igencsak meglepte a kutatókat.

Alexander Soutschek, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint lehetséges, hogy ezek a különbségek biológiai szinten nyilvánvalónak tűnnek, de semmiképp nem szabad ösztönös tulajdonságként vagy evolúcióra visszavezethető készségként tekinteni rájuk.

A jutalmazásért és tanulásért felelős agyterületek szorosan együttműködnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ha a lányok dicséretet kapnak az önzetlen viselkedésért, az agyuk jutalmazó rendszere megtanulja, hogy a segítőkész cselekedetért várjon el valamilyen jutalmat, ne az önző viselkedésért. Ennek fényében a megfigyelt nemi különbség inkább a férfiakra és a nőkre vonatkozó eltérő kulturális elvárásokról szól.

(MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel