Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkent a hazai csecsemőhalandóság

2018.02.16. 15:33

Egy pénteken kezdődő nemzetközi konferencia szervezői szerint  2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon. A IV. Global Summit for Preemies konferencián 22 ország szakemberei vesznek részt. Az eseményt a Melletted a Helyem Egyesület és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezte.

A szervezők a hivatalos közleményben leírták, hogy az elmúlt évtizedben minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést Magyarországon. Magyarországon minden tizedik gyerek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az új műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, illetve a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálja a koraszülöttek sikeres gyógyítását.

Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Melletted a Helyem Egyesület alapító tagja a konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy meg kell vitatni a feladatokat és célkitűzéseket; tájékozódni kell a várható nehézségekről; és sikeres programok példáival, illetve tapasztalatcserével kell segíteni egymásnak.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az a cél, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és ha a vártnál korábban érkezik, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget. Novák levelében arról írt, hogy egy új program – A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése – olyan utógondozási irányelvet írna elő, ami figyelembe venné, hogy milyen életkorban milyen szakembernek kell látnia a gyermeket; hogy milyen gyakorisággal és milyen vizsgálatot kell elvégezni; és hogy a gyerek milyen fejlesztő és terápiás ellátást kapjon.

Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának vezetője szerint a koraszülött-ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott. A szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amik gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak. A profi mentalitás és szerep elterjesztéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra van szükség.

A konferencia első felében a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeiről tartanak előadásokat, több jelentős hazai projektet mutatva be. A második felében a koraszülöttek és szüleik igényeiről és sikeres kórházi programokról számolnak be a külföldi és hazai előadók.

(MTI)