Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfélszeresére nőtt a melanomás esetek száma

2018.05.18. 10:37

10 év alatt legalább másfélszeresére nőtt az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma. A daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben – mondta Holló Péter, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 pénteki műsorában.

A melanoma az emberi szervezetben előforduló legveszélyesebb daganat. Leginkább az egyszeri leégések miatt a bőr festéket termelő sejtjeiből alakul ki. A daganatok 70 százaléka újonnan, 30 százalékuk már meglévő anyajegyekből jön létre.

Holló szerint nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert saját magunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új bőrelváltozások jelennek meg. Évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket.

A világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét.

(MTI)