Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az evolúció megelőzte az életet

2008.09.16. 13:20
Még sehol sem volt élet a Földön, amikor beindult a természetes szelekció. Egy matematikai modell szerint a legkönnyebben összeálló molekulák egyszerűen elvették az alapanyagot a többi elől.

Az élet kialakulása előtt kémiai reakcióktól volt zajos az ősóceán, molekulák küzdöttek a fennmaradásért. Ezt nevezik prebiotikus evolúciónak, amely megelőzte az élőlények evolúcióját.

Egy elmélet szerint az első élőlények komplex molekulákból, például nukleinsavakból és fehérjékből keletkeztek. Ezek a molekulák egyszerűbb, kémiai kötésekkel egymáshoz kapcsolódó részegységekből állnak. A Harvard egyetemen dolgozó Martin Nowak és Hisashi Ohtsuki a prebiotikus evolúció folyamatát próbálták lemodellezni.

Modelljük alapján a hosszú molekulaláncokból kevesebb volt, mert kialakulásukhoz több kémiai reakcióra volt szükség. És ha egy kémiai reakció gyorsabban lezajlott, mint a többi, akkor az általa létrejött molekulaláncok hamarabb elterjedtek.

Az egymásra ható molekulák keveréke ideális környezet volt ahhoz, hogy egy önmagát sokszorosító molekula jöjjön létre, írja a New Scientist. A prebiotikus szelekció pedig gondoskodott arról, hogy csak a legjobban sokszorosító molekulák maradjanak fenn.

A leggyorsabban terjedő molekulák egy idő elteltével domináns szerepbe kerültek, állítja Nowak, azaz elvették az összes alapanyagot, így a többi prebiotikus molekulalánc gyakorlatilag kihalt. Ez már igencsak hasonlít az élőlények evolúciójára. - Az élet elpusztítja az élet előtti állapotot. – mondta Nowak.

Nowak kimutatta, hogy a szelekció megelőzi az életet, segíti annak kialakulását. Az ősóceánban több különböző helyszínen zajlott a legjobban sokszorosító molekulák fejlődése, mígnem végül megjelentek azok a molekulák, amelyek alkalmasnak bizonyultak az élet létrehozására. Nowak modellje csupán arra nem mutat rá, hogy az élet létrejöttéhez mely alapanyagoknak kellett egy helyen jelen lenniük.