Szilárda
-4 °C
2 °C

Az evolúció megelőzte az életet

2008.09.16. 13:20
Még sehol sem volt élet a Földön, amikor beindult a természetes szelekció. Egy matematikai modell szerint a legkönnyebben összeálló molekulák egyszerűen elvették az alapanyagot a többi elől.

Az élet kialakulása előtt kémiai reakcióktól volt zajos az ősóceán, molekulák küzdöttek a fennmaradásért. Ezt nevezik prebiotikus evolúciónak, amely megelőzte az élőlények evolúcióját.

Egy elmélet szerint az első élőlények komplex molekulákból, például nukleinsavakból és fehérjékből keletkeztek. Ezek a molekulák egyszerűbb, kémiai kötésekkel egymáshoz kapcsolódó részegységekből állnak. A Harvard egyetemen dolgozó Martin Nowak és Hisashi Ohtsuki a prebiotikus evolúció folyamatát próbálták lemodellezni.

Modelljük alapján a hosszú molekulaláncokból kevesebb volt, mert kialakulásukhoz több kémiai reakcióra volt szükség. És ha egy kémiai reakció gyorsabban lezajlott, mint a többi, akkor az általa létrejött molekulaláncok hamarabb elterjedtek.

Az egymásra ható molekulák keveréke ideális környezet volt ahhoz, hogy egy önmagát sokszorosító molekula jöjjön létre, írja a New Scientist. A prebiotikus szelekció pedig gondoskodott arról, hogy csak a legjobban sokszorosító molekulák maradjanak fenn.

A leggyorsabban terjedő molekulák egy idő elteltével domináns szerepbe kerültek, állítja Nowak, azaz elvették az összes alapanyagot, így a többi prebiotikus molekulalánc gyakorlatilag kihalt. Ez már igencsak hasonlít az élőlények evolúciójára. - Az élet elpusztítja az élet előtti állapotot. – mondta Nowak.

Nowak kimutatta, hogy a szelekció megelőzi az életet, segíti annak kialakulását. Az ősóceánban több különböző helyszínen zajlott a legjobban sokszorosító molekulák fejlődése, mígnem végül megjelentek azok a molekulák, amelyek alkalmasnak bizonyultak az élet létrehozására. Nowak modellje csupán arra nem mutat rá, hogy az élet létrejöttéhez mely alapanyagoknak kellett egy helyen jelen lenniük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!