Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsul az emberi evolúció

2007.12.12. 18:54
Az emberi evolúció nemhogy lelassult volna, hanem jelentősen felgyorsult az elmúlt néhány ezer évben - állítja egy amerikai szakember. John Hawks, a Wisconsini Egyetem munkatársa szerint a mai emberek genetikailag jobban különböznek az ötezer évvel ezelőtti őseiktől, mint azok a Neander-völgyi emberektől, akik harmincezer éve tűntek el az evolúció süllyesztőjében.

Számos genetikai különbség az étrend megváltozását tükrözi - amely a mezőgazdaság megjelenésével kezdődött -, valamint a járványokkal szembeni ellenállóképességgel áll összefüggésben. Így például az afrikaiaknak olyan új génjeik vannak, amelyek ellenállóvá teszik őket a maláriával szemben, az európaiaknál olyan gének jelentek meg, amelyek elősegítik a tej felnőttkori jobb megemésztését, az ázsiaiaknak pedig van egy olyan génjük, amelytől a fülzsírjuk szárazabb.

Az emberi evolúciós folyamat felgyorsulása az elmúlt tízezer év jelensége; a mezőgazdaság megjelenése következtében történt népességnövekedéssel áll összefüggésben. A pozitív hatású genetikai változások az elmúlt ötezer évben százszor gyorsabbak voltak, mint bármikor az emberiség történetében. Ennek ellenére az emberi genetikai állomány több mint 99 százalékban változatlan.

Szinte minden genetikai változás területfüggő, mivel az Afrikából negyvenezer évvel ezelőtt történt kivándorlás után kialakult különböző népcsoportok alig keveredtek egymással - mutatott rá John Hawks, akinek a tanulmánya az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában jelent meg.