Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Végzetes vonzerő a laborból - szexparfümök tesztje

2007.07.02. 12:45
Valóban kiéhezett szexuális ragadozókká változtatják a nőket a feromontartalmú parfümök, vagy szimpla marketingfogás az egész? Tizenkét bátor férfin és ugyanennyi nőn próbáltunk ki két méregdrága készítményt. Volt, aki az éjszakában tesztelt, volt, aki otthon. Volt, aki felpörgött, volt, aki bealudt, és volt, aki csak annyit kérdezett: Van még? Amíg a hímnemű tesztalanyok emlékeiket rendezik, jöjjenek a csajok.

"Az utolsó cucc, a B jelű volt az első, ami konkrét aktus emlékét idézte föl, és egy citrusos illatú férfi fültövét" - írta a nagy feromonteszt egyik mintájának értékelésében G. Eszter. "Nem tudom, hogy a feromon tette, vagy az ex használt hasonló kozmetikumot, mindenesetre elég masszívan tolultak fel a régi emlékek. Dugni viszont még mindig nem akartam, csak megállítani a kézremegést, és olyan levegőre menni, ahol nincsenek szagok."

A kézremegés furcsa, a többi kevésbé: a B jelű papírlapot a teszt előtt egy sima, boltban kapható parfümmel itattuk át, aminek semmi köze nincs a feromonokhoz. De mire Eszter a B jelű mintához ért, már beszívott egy csomó feromont - vagy amit a gyártó feromonként árul. Lehet, hogy mégis az volt a ludas?

Esztert az a kivételes szerencse érte, hogy tizenkét nőnemű és tizenkét férfi önkéntes társaságában részt vehetett az évszázad tesztjében, amely a nagy feromonrejtély nyomába eredt. Igaz vajon, tettük fel a kérdést, hogy a feromontartalmú készítmények fokozzák a szexuális vágyat?


Dóra vomeronazális szaglószerve, és további megdöbbentő képek a galériában
A feromonbizniszben érdekelt gyártók és forgalmazók szerint természetesen igaz. "A feromonok a VNO [vomeronazális szerv] segítségével az orron át stimulálják a hypotalamuszt, vonzódást, nemi vágyat, testi és lelki vonzalmat okozva" - írja a Pheromore nevű termékről a magyar forgalmazó a feromon.hu-n. "A feromonok láthatatlanok, észre nem vehetők, és mégis a tudatunkon kívül befolyásolják a párkapcsolatainkat. Vonzódást, ellenszenvet, vágyat, izgalmat, nyugalmat váltanak ki, és ezzel befolyásolják mindennapjainkat."

Ha egy hangya tudja, én is tudom

Tegyük hozzá gyorsan: a titokzatos vomeronazális szaglószervet a tudósoknak eddig csak állatokban, így egerekben, kígyókban és elefántokban sikerült megtalálniuk, felnőtt emberekben nem igazán. Az viszont biztos, hogy feromonok léteznek: meghatározásuk szerint olyan, a szervezet által termelt vegyi anyagok, amelyek egy azonos faj egyedeiben velük született válaszreakciót váltanak ki.

A neves amerikai hangyász, Edward Wilson például már fél évszázada rámutatott, hogy a hangyák feromonokkal jelölik meg útjukat, hogy segítsenek a többieknek eltalálni a fészektől a táplálékig, meg vissza. Később kiderült, hogy a levéltetvek és a méhek riasztó hatású feromonokkal figyelmeztetik egymást a veszélyre, és a feromonoknak tulajdonítható az is, hogy egyes lepkefajok egyedei akár tíz kilométeres távolságból is észreveszik egymást - különösen, ha párt keresnek maguknak.

Ha a hangyáknál és a lepkéknél működik, miért ne működhetne az embereknél is? Bár komoly tudományos bizonyíték máig nincs arra, hogy a feromon önmagában olthatatlan nemi vágyat gerjesztene bárkiben, sőt sokan azt is vitatják, hogy az emberi szervezet termel egyáltalán feromont, a feromonos parfümök gyártói és forgalmazói nyakra-főre idéznek mindenféle kutatási eredményeket, amelyek tudományos hátteret hivatottak teremteni az eszeveszett marketingnek. Most jöjjön a gyakorlat.

1. sz. versenyző: Pheromore-M

A feromon.hu-n árult Pheromore kiszerelésre nem annyira parfümre, mint inkább gyógyászati termékre - mondjuk műkönnyre vagy lábgombaszprére - emlékeztet, viszont rögtön négy változatban kapható: van férfi-nő, nő-férfi, férfi-férfi és nő-nő verzió is, attól függően, hogy milyen nemű az alany, és milyen nemű a célszemély. A teszthez az M-es, tehát férfi által használandó, nőt célzó változatot választottuk, ami az üveg címkéje szerint 32 milligramm "tiszta emberi feromont" tartalmaz.

A forgalmazó szájtján a pontos összetétel is megtalálható: 9.6 mg androsztenon , 8 mg androsztenol, 5 mg androszteron, 5 mg PDD, 4.4 mg androsztadienon. A vegyületek pontos képletét bárki megtalálja a neten; annyi biztos, hogy egyik sem nevezhető egyértelműen feromonnak, bár a szagokhoz mindegyiknek van köze. Az androsztenol például nagy mennyiségben megtalálható a vaddisznó nyálában és a szarvasgombában is (egyes feltételezések szerint ezért használható a disznó a gombakeresésre); az androsztenon hatásának bárki utánanézhet Dr. Házas Zoltán és Dr. Donkó Tamás Kanhízlalásban rejlő biológiai tartalékok című kiváló cikkében. Tesztalanyainktól ezúton kérünk elnézést.

A Pheromore-ból 7540 forintba kerül 20 milliliter, viszont ez a mennyiség a forgalmazó szerint két hónapra elegendő. Illata semleges, talán egy kicsit alkoholos, mint az a tesztből is kiderül. A használati utasítás szerint egy alkalommal elég belőle három-négy fújás, és a szer hat-nyolc órán át hat. Már csak az a kérdés, hogyan.

2. sz. versenyző: Miiko Nakaido Metalique

A Metalique nevű feromonparfümöt a jó nevű "Miiko Nakaido feromon parfümvilág Webshop"-on találtuk, és amikor megérkezett postán Bonyhádról, leesett az állunk. Akárki is legyen az a Miiko Nakaido, a dizájnt nagyon eltalálta, ez a parfüm bármelyik elegáns szaküzletben megállná a helyét. A dobozon japán karakterek, aztán az apró betűs leírásból kiderül, hogy valódi neve "Perfumy z feromonami", és nem Tokióból, hanem Wroclawból került kalandos úton Bonyhádra, majd Budapestre. "Ha szereted a páratlan dolgokat... Ha nem hagysz ki semmilyen újdonságot... És talán csak egyszerűen modern férfi vagy? Ebben az esetben a METALIQUE a neked való illat!" -biztat a webshopban a leírás, aminek nehéz ellenállni. A döntést nehezíti, hogy a Miiko Nakaido csak férfiparfümből gyárt hetet, a Classique-tól (Ha olyan illatot keresel, amely semmilyen szituációban sem hagy cserben...) a Dynamique-ig (Ha elfogadsz minden kihívást... Ha sohasem adod fel a céljaidat... És talán a versengés a Te feladatod?)

Nem állítjuk, hogy a feromonárusok árkartellbe tömörültek, de a Metalique szinte ugyanannyiba kerül, mint a Pheromore: 7950 forint egy üveg, az utánvét költségével együtt egy tízes. De hogy hol van benne a feromon, az talány. A dobozon feltüntetett összetevők között szerepel a denaturált szesz, a víz (persze a jobban hangzó aqua néven), a növényi eredetű kumarin és genariol, de a legígéretesebb nevű anyagról, a 2-acetiltiofénről hosszas kutakodás után kiderül, hogy az egy heterociklusos szénvegyület, illetve kőolajszármazék. Hogy nem feromon, az biztos. Mindegy, a lényeg, hogy a lengyel vegyészeknek köszönhetően az illatban "a lime az uralkodó illatjegy, mely zsályával, levendulával, tárkonyfűvel, pézsmával és szantálfával frissül". De vajon hogyan hat a csajokra?

A feromon vakon jó

"Ennek legalább némileg férfias az illata, persze jobb lett volna egy pasin megszagolni" - írta M. Eszter az értékelésben az egyik illatról. Erről persze szó sem lehetett. Mivel a pasiszag a végletekig eltorzította volna az eredményt, a 12 nő előre preparált, légmentesen záródó zacskókban tárolt, kóddal jelölt tesztpapírcsíkokat kapott, így egyik tesztalany sem sejthette, mit szagol éppen. Mivel a vélemények megérkeztek, most már elárulhatjuk: az első, X jelű minta tiszta víz volt, a második, az Y a Pheromore M, a harmadik, az A jelű a Miiko Nakaido Metalique, a negyedik, a B jelű a DKNY feromonmentes, Be Delicious nevű férfiparfümje. És a hatás? Nos, a hatás nem maradt el.

Ahogy várható volt, már az első minta megosztotta a tesztelőket, pedig az még csak víz volt: "Szagot nem éreztem viszont orrbizsergés, szívdobogás" - írta Márta, míg Nórát amfetaminra, Robertát pedofil testnevelőtanárra emlékeztette az első minta. A többiek viszont nem éreztek mást, mint a vízben ázó félfamentes rajzlap szagát: "Izgalmas, nedves papírillat, úgy sejtem, ez csapvíz" - jelentette a jó orrú Dóra, aki nyilván rendelkezik vomeronazális szervvel, még ha nem is tud róla.

A második minta bemutatásával (mi már tudjuk, ez volt a Pheromore-M) aztán elszabadultak az indulatok. "Nyers, harsány és markáns. Nincs benne semmi geil, és manipulatív, épp ezért veszélyes illat. (Nem szagoltam még ehhez foghatót, de lehet, h azért mert ez a placebó :)" - jegyezte fel Barbara. A Pheromore hatása ugyanakkor nem volt egyértelműen pozitív: M. Eszternek megfájdult tőle a feje, G. Eszternek egyenesen hányingere lett, Nórára viszont elementáris erővel hatott: "Az igazi lökés a második illattal érkezett, az esetenként a speedre is jellemző friss, ibolyás mosóporillat inhalálása után enyhén izzadni kezdett a tenyerem." Vera szerint a minta "erősen alkoholos, körömlakklemosó, intenzív, agyba préselő erővel"; másokat vodkára, Naksolra, sőt becherovkára emlékeztetett a Pheromore-ban található alkohol. Egyéb hatás nem mutatkozott. Ekkor még.

"Fura, de bepörgetett"

Műhelytitok: tesztelők egymás között

Igaz, a hatás nem volt egyértelmű, az feltétlenül a Miiko Nakaido javára írható, hogy ez az illat inspirálta a teszt alatt lezajlott legérdekfeszítőbb dialógust, amit most a résztvevők érdekében névtelenül tesszük közé:

- Nekem erről egy faszi jut eszembe, akivel csak dugni jártunk össze.
- Akkor tuti feromon.
- Nem tuti. Meg egy spermaízű keksz is eszembe jutott, amit tegnap ettem. Spermaízű teljes kiőrlésű bioliszt volt. Fél csomaggal benyomtam.
- Tudjátok milyen tesztet kéne csinálni? Lehet kapni olyan gyógynövényeket, ami megváltoztatja a sperma ízét, kábé, mint a citrusfélék meg az ananász.
- Ja, bár nem mindegy, hogy kin tesztelnénk.

Az illatorgia a harmadik mintával, a Miiko Nakaidóval érkezett meg a tesztlaborba. "Édes R'N'B parfüm, a helyszín az alsóörsi Dexion diszkó, a viselője fehér nadrágos, világoskék inges huszonéves fiú, hátrasimított frizurával. Kedvelt ismerkedő kérdése: Hello, gyakran jársz ide? Szeret szexre kibérelni vízibiciklit" - asszociált szabadon, merészen Dóra.

Ha másra nem is, arra mindenképpen jó volt a Metalique, hogy a tesztalanyokból előhozza az összes rettegett férfisztereotípiát: "klasszikus ötvenes taxisofőr, ingből kilátszó mellszőrzettel" (G. Eszter); "feminin, nyápic, vannabí kemény csávó illat" (Barbara); "14 éves, kockás inges, kicsit pocakos fiú jut róla eszembe, aki halántéknál izzad. Tinidiszkó, nem valami kellemes" (Márta); "kissé buzi illat, aminek a dobozára azt írják (gondolom), hogy unisex" (Roberta); "merdzsós, tarkóhájas, vastagnyakláncos kopaszon tudom elképzeli, úgyhogy remélem, nem ez a feromon, mert az X papírszagára százszor jobban beindulok" (Vera). Sajnos, Vera, ez volt a feromon. Ahogy Kati is írta: "Fura, de bepörgetett".

A vállalkozás kimenetele szempontjából lényegtelen ugyan, de hozzátesszük, hogy talán a negyedik, biztosan nem feromontartalmú minta, a DKNY váltotta ki a tesztalanyok között a legnagyobb véleménykülönbséget. G. Eszternél ez a parfüm konkrétan kézremegést okozott, Roberta egyszerűen szimpatikusnak tartotta (bár nem mindegy, kin), Barbara külföldifaszi-illatnak nyilvánította ("brazilokon éreztem ilyet"), Verának és Mártának ez tetszett a legjobban a négy közül, Nórát viszont egyenesen nagymamájának fehérneműs fiókjára emlékeztette a kontrollanyag.

Afterlife


Mi már tudjuk, amit Márta még nem:
az X jelű minta a sima víz.
Hogy a felfokozott hangulat okozta-e, a túlzott várakozás, vagy a hidegfront, talán soha nem derül ki, mindenesetre figyelemre méltó, hogy néhány tesztelő, akiknek nevét kérésükre ezúttal elhallgatjuk, órákkal a teszt után is furcsa élmények soráról számolt be.

"Megegyeztünk [egy másik tesztalannyal] abban, hogy mind a ketten felpörögtünk a cuccoktól, de nem szexuálisan. Az a gyanúm támadt, hogy a dolog feromon helyett inkább valami amfetaminszerű anyaggal operál. Olcsóbb és tuti hatékony: ha eleve szexuális helyzetben fogyasztod, akkor magára a dugásra fogsz rápörögni, viszont ha más dologgal foglalkozol, akkor arra kattansz rá" - írta a tesztelők egyike.

Egy másikuk, aki a teszt végén még úgy nyilatkozott, hogy "nem kellenek a mesterséges parfümillatok, éljen a természetes illat!", elmesélte, hogy este váratlanul - feltételezése szerint a feromon hatására - emailben kezdett udvarolni egy férfiismerősének, ami korábban eszébe sem jutott volna. Meg azóta se. "Egyfajta érdekes feszültség és éhség lappangott bennem, úgy pörögtem sokáig mint állat, aztán váratlanul súlyos, kómaszerű alvás jött, színes, nagyon életszerű álmokkal."

És végül G. Eszter, akinek tudtán kívül sikerült levonnia a nagy feromonteszt végső, igazán humánus, örök érvényű konklúzióját, ami bármely kortárs női magazin címoldalán megállná a helyét: "A kezem még órákkal később is remegett, a biztonság kedvéért vágyaimat cipő- és ruhapróbálgatásba fojtottam. Az egyik boltban leszólított egy nő, hogy szimpatikus vagyok neki, de végül nem felcsípni akart, csak eladni valamit. Este a pasimmal pedig teljesen mindegy volt, hogy valóban feromon volt-e a papírlapokon, nekem az ő illata a legizgatóbb a világon."

Sorozatunk második, befejező részéből nemsokára megtudhatja, hogyan veti bele magát a budapesti éjszakába tizenkét feromonnal és kalandvággyal átitatott, életerős, tettre kész férfi. Stay tuned!