Szilárda
0 °C
6 °C

Lelki akadályon bukott el a férfi fogamzásgátló

2007.06.20. 17:30
Orvosilag tökéletesen működött a férfiaknak szánt fogamzásgátló, ám a teszteken a szert és a placebót kapó férfiak is ugyanazokat a tüneteket mutatták: irracionális túlérzékenységet, extrém szexuális és érzelmi hullámzást.

A német Bayer-Schering gyógyszerkonszern nem kezdi el a férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta gyártását, annak ellenére, hogy az orvosi és gyógyszerészeti szempontból megbízható, semmilyen fizikai problémát nem okoz. A kísérletek sokkal inkább pszichológiai jellegű problémákat fedtek fel a szerrel kapcsolatban.

Placebóval is jönnek a tünetek

Az 1500 férfi bevonásával végzett kísérletek során az alanyok hangulatingadozásra panaszkodtak, extrém érzelmi csúcsokra és hullámvölgyekre, a szexuális érdeklődés szélsőséges változásaira. Érdekes módon azok a férfiak is ezeket a tüneteket mutatták, akik placebót, vagyis hatóanyag nélküli gyógyszert kaptak. A kutatók szerint a jelenségeket nem a szer okozta, hanem a fogamzásgátlás tényének lélektani hatásaiként jelentkeztek.

Nehéz napok

A vizsgálat fényt derített arra a tényre is, hogy a szexuális temperamentumot illetően a férfiaknál is megvannak azok a bizonyos nehéz napok, akár tablettával, akár anélkül. Az ilyenkor jelentkező irracionális túlérzékenység okozta a fogamzásgátló bukását.

A szer hatásmechanizmusa egyébként azon alapszik, hogy gyakorlatilag a nullára csökkenti a spermiumok számát, ezzel átmenetileg nemzőképtelenné téve a férfit. A hímivarsejtek képződése három hónappal a tabletta szedésének abbahagyása után indul újra.

A Bayer-Schering szerint esetleg egy kisebb cégnek megérheti a mellékhatásokkal együtt is piacra dobni a gyógyszert.