16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Férfi fogamzásgátló

2000.07.19. 09:00
100%-os sikerrel zárult az a klinikai kísérletsorozat, amely a legújabb férfi fogamzásgátló tablettát tesztelte.
A fogamzásgátló tabletták kifejlesztése óta kísérleteznek a tudósok a tabletta férfi változatának kifejlesztésével. Hosszas kutatások után most végül egy olyan szert sikerült kifejleszteni, amely kis szerencsével öt év múlva már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Az Organon cég által kifejlesztett tablettát a világ öt táján, Skóciában, Kínában, Dél-Afrikában és Nigériában tesztelték. További kísérletek folynak még Afrikában, de a tudósok szerint a meglévő eredmények már elég információt nyújtottak ahhoz, hogy a gyógyszer engedélyeztetését megkezdhessék.

Az eredmények szerint a tablettának nem voltak mellékhatásai
A tabletta

A fogamzásgátló tabletták lényege, mint köztudott, hogy az ivarsejtek érését megakadályozzák. A tudósoknak a nők esetében könnyebb dolguk volt, hiszen havonta csak egyetlen petesejt érését kellet megakadályozni, a férfiak ellenben ivarsejtek millióit termelik. Az öt helyszínen 30 férfi szedte hónapokon át a tablettát, amely megakadályozta az ivarsejtek termelődését.

Az eredmények szerint a tablettának nem voltak mellékhatásai, nem fordult elő magas vérnyomás, vagy bőrkiütés, mint az eddigi kísérleti piruláknál. A tabletta a női fogamzásgátlók mintájára a vérbe juttatott hormonok segítségével akadályozza meg az ivarsejtek érését. Amennyiben a tablettát törzskönyvezik új fejezet kezdődik a családtervezésben.

A kísérletek eredményeit részletesen a Szülészek és Nőgyógyászok Világkonferenciáján Washingtonban, szeretnék ismertetni szeptemberben. A kísérleteknek helyet adó országokban a férfiak jelentős többsége úgy vélekedett, hogy ha megjelenne a piacon a tabletta, úgy valószínűleg használná. A megkérdezett nők ¾-e szeretné, ha partnere lenne ezentúl az, akinek tablettát kell szednie. Csupán 2% volt az, aki nem bízna ilyesmit férfiakra. A feledékenység kiküszöbölésére az orvosok is gondoltak, ezért fejlesztették a fogamzásgátló tapasz és injekció változatát is, amely hetekig, vagy hónapokig is hatásos maradhat, így nem kell mindennap bevenni.

A történelem

A fogamzásgátló tablettát megjelenésekor a női egyenjogúság egyik legnagyobb vívmányaként ünnepelték. Ez az időszak éppen a 60 évek eleje, a szexuális szabadság kora volt. A tablettát egy amerikai biológus, Dr Gregory Pincus fejlesztette ki, és tesztelte az 50-es években Puerto Rico-i és haiti nőkön. Ezek után a tabletta 1960-ban került forgalomba és használóinak száma 2 éven belül túllépte az egymilliót.

A fogyasztás egyre nőtt, mikor a tabletta már a világ minden táján kapható volt, igaz először még csak a férjezett nőknek írták fel. Alig tíz éven belül meghatározó lett a fogamzásgátlásban. A 80-as évek elején történt csak egy jelentősebb visszaesés, amikor a tabletta mellékhatásai miatt kezdtek aggódni. Azóta az újabb és újabb fogamzásgátlók megbízhatóbbak és kevésbé borítják fel a hormonháztartást. Manapság körülbelül 100 millió nő használ világszerte fogamzásgátló tablettát.

A tabletta napjainkban már igen kevés káros mellékhatással rendelkezik, sőt a születésszabályozáson túl számos előnye is van. Csökkenti a rákos megbetegedések esélyét, illetve a meddőség esélyét is, valamint szabályozza a havi ciklust. Nem javasolt viszont a fogamzásgátló a szív és érrendszeri panaszokkal küzdőknek, illetve az erős dohányosoknak.  • Hírek
  • Hírek