Natália
1 °C
7 °C

Elfogadták az abortusztörvény módosítását

2000.06.20. 21:10
Elfogadta az abortusztörvény módosítását, elutasította viszont az SZDSZ népi kezdeményezését az Országgyűlés, keddi ülésén. A honatyák megszavazták a miniszteri hatáskörök módosítását, így már semmi akadálya annak, hogy a közlekedési tárcától a kancelláriához kerüljön a hírközlés. A képviselők elfogadták a magyar honvédség hosszú távú átalakításnak irányairól szóló országgyűlési határozatot is.
Mielőtt két hónapos nyári szünetére vonult volna a parlament számos fontos törvényt és egyéb jogszabályt fogadtak el a képviselők. Döntöttek például az abortusztörvény módosításáról, ami azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság egy határozatával 2000. június 30-i hatállyal megsemmisítette a jogszabály azon részét, amely a várandós nő súlyos válsághelyzetének fogalmát határozta meg.

Egyensúly az anya önrendelkezése és a magzati élet védelme között

Harrach Péter nemmel szavazott
A taláros testület érintetlenül hagyta a törvény azon részét, amely az abortusz-okok között felsorolja a ,,súlyos válsághelyzet" indokát, csupán azt a helyzetet tekintette alkotmányellenesnek, hogy ilyen címen az anyának az abortuszra feltétel nélküli alkotmányos joga legyen. A módosítás - az alkotmánybírósági szempontokat figyelembe véve - úgy határozza meg a súlyos válsághelyzet fogalmát, hogy az egyensúlyt teremt az anya önrendelkezési, személyiségi joga, valamint a magzati élet alkotmány által megkövetelt védelme között.

Harrach Péter nemmel szavazott a magzati élet védelméről szóló törvény módosítására. A szociális és családvédelmi miniszter úgy fogalmazott: nem a miniszterek, hanem a képviselők szavaznak a parlamentben. ,,Fenntartom korábbi álláspontomat: az Alkotmánybíróság állásfoglalása után a módosításnak az lenne az értelme, hogy az intézményrendszer egyértelműen a magzat megtartására ösztönözze az anyát" - jelentette ki Harrach Péter. Hozzátette: a kifejezéseknek hangsúlya van, tehát segítségről, a helyes döntésben való megsegítésről van szó, de mindenképpen érvényesülnie kell az élet védelmének, az emberi élet iránti tiszteletnek.

,,Nem" az SZDSZ népi kezdeményezésére, ,,igen" a haderőreformra

A képviselők elutasították az SZDSZ népi kezdeményezését, amellyel a párt azt akarta elérni, hogy 2002-től szűnjön meg a hadkötelezettség. A vártnál azonban jóval többen szavaztak igennel. A tegnapi vita során ugyanis úgy tűnt, hogy csak az SZDSZ támogatja saját kezdeményezését, a parlamentben azonban 66-an, vagyis éppen háromszor annyian voksoltak igennel, mint ahány tagja a szabad demokrata frakciónak van.

Törvényi háttér

A taláros testület érintetlenül hagyta a törvény azon részét, amely az abortusz-okok között felsorolja a "súlyos válsághelyzet" indokát, csupán azt a helyzetet tekintette alkotmányellenesnek, hogy ilyen címen az anyának az abortuszra feltétel nélküli alkotmányos joga legyen.
A törvénymódosítás hosszas hatpárti egyeztető-tárgyalások során érlelődött ki.
A módosítás, az alkotmánybírósági szempontokat figyelembe véve, úgy határozza meg a súlyos válsághelyzet fogalmát, hogy az egyensúlyt teremt az anya önrendelkezési, személyiségi joga, valamint a magzati élet alkotmány által megkövetelt védelme között.
Az elfogadott javaslat bővíti a Családvédelmi Szolgálat feladatkörét, így a szolgálat tevékenysége kiteljesedik, érdemibbé válik.
A módosítás bővíti a tanácsadó szolgálat feladatkörét is.
A törvénymódosítás július elsejei hatályba lépése igazodik az alkotmányellenes rendelkezés hatályon kívül helyezésének időpontjához, a fogamzásgátló eszközök és készítmények kedvezményes igénybevételének lehetőségét biztosító rendelkezés kivételével.

Nagy többséggel elfogadták viszont a haderőreformról szóló országgyűlési határozatot. A képviselők egyetlen módosító javaslatot sem hagytak jóvá, így a kormány eredeti javaslatát fogadták el. E szerint a magyar haderő átalakítása 2010-ig három ütemben kerülhet végrehajtásra, aminek keretében a honvédség békelétszáma legfeljebb 45 ezer főre csökkenhet.

A határozat szövege leszögezi: az átalakításnak ki kell terjednie a haderő életének minden területére, így a Magyar Honvédség hadrendjére, szervezeti felépítésére, vezetési rendjére, valamint alkalmazási elveire is. A Magyar Honvédség az átalakítást követően két haderőnemre, a szárazföldi és a légierőre tagolva reagáló és fővédő, valamint tartalék és területvédelmi erőkkel rendelkezzen - tartalmazza a határozat.

,,Az általános hadkötelezettség fenntartása mellett a jelenlegi, sorozáson alapuló, reguláris haderő átalakításának folytatásával meg kell alapozni a professzionális haderőre történő áttérés lehetőségét" - áll a dokumentumban. A dokumentum szerint 2003-ig megtörténhet az új szervezeti rendre történő áttérés, 2006 végéig az életminőséget javító programokkal végezhetnek, 2010-ig pedig megtörténhet a haderő haditechnikai korszerűsítése.

A T. Ház szentesítette a miniszteri hatáskörök változásáról szóló törvénytervezetet is, így már semmi akadálya, hogy a közlekedési tárcától, a kancelláriához kerüljön a hírközlés. (Mint emlékezetes Katona Kálmán ex-miniszter éppen a mostani átalakítás miatt mondott le tisztségéről.) Az Országgyűlés a kormány eredeti előterjesztését hagyta jóvá, így ebben az esetben szintén nem támogattak egyetlen módosító indítványt sem.

A parlament legközelebb szeptemberben tart ülést, addig pedig a képviselők szabadságra mennek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?