'Abortusztörvény': döntés előtt

2000.06.19. 08:00
Két rendkívüli ülésnappal zárul a héten az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ahol többek között olyan fontos kérdésekről dönt a ház, mint az abortusztörvény módosítása és a honvédség átalakításának irányelveit rögzítő országgyűlési határozat. De az országgyűlés elé kerül az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségét szabályozó jogszabály is. Plenáris ülésre legközelebb szeptember 4-én kerül sor.
A parlament - mielőtt még augusztus végéig tartó nyári szünetükre vonulnának a képviselők - várhatóan döntést hoz az SZDSZ népi kezdeményezése ügyében is, vagyis kiderül: a szabaddemokraták hómapok óta tartó "kampányának" - amelyben a sorkatonai szolgálat 2002-es megszűnését követelik - lesz-e foganatja.

Áder János házelnök:
"Hosszú idő óta először konszenzus alakult ki"

Konszenzus az utolsó heti munkáról

Hosszú idő óta először konszenzus alakult ki a parlamenti pártok között az Országgyűlés hétfői és keddi ülésnapjára vonatkozó napirendjéről - ezt Áder János, az Országgyűlés elnöke, még múlt héten, a csütörtöki házbizottsági ülés után jelentette be. Elmondta, hétfőn elsőként arról kell határoznia a képviselőknek, hogy eltérjenek a házszabálytól, ily módon lehetővé téve, hogy döntés születhessen az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségét szabályozó törvényről, illetve az SZDSZ népi kezdeményezéséről.

A képviselők vélhetően befejezik a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló törvénytervezet részletes vitáját, szintén végeznek a helyi adókról szóló törvénymódosító javaslat vitájával.

Kedden vége a tavaszi ülésszaknak
Legközelebb szeptember 4-én

Abortusztörvény: lelkiismereti szavazás?

Kedden olyan fontos kérdésekben határoz a parlament, mint a kétharmados többséget igénylő média törvény módosítása, a szintén kétharmados helyi önkormányzati képviselők jogállásának kérdéseit szabályozó törvényről, a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló országgyűlési határozatról, vagy éppen az abortusztörvény módosításáról.

Az abortusztörvény esetében a ,,sarkalatos pont" a ,,súlyos válsághelyzet" fogalmi meghatározása volt. ,,A kormány a törvényjavaslattal azt szeretné elérni, hogy csak a legvégső, és a valóban indokolt esetekre szóló, korlátozott eszköz legyen a terhesség-megszakítás" - indokolta előterjesztésében Pusztai Erzsébet, az EM államtitkára. A kormány az utolsó pillanatban a bizottság által is elfogadott módosító indítványt terjesztett elő, mely szerint szerint súlyos válsághelyzet lenne az, amely ,,a gyermek kihordása esetén az anya számára a várandósággal együtt járó terheket meghaladó nehézségeket eredményez".

,,Az MSZP és az SZDSZ barátságtalan gesztusként értékeli a korábbi, ötpárti egyeztetéstől lényegileg eltérő módosítást (A MIÉP végig távolmaradt - szerk.), és így az újrafogalmazás nagyban befolyásolhatja a végső szavazás eredményét" - mondta el az Indexnek Szabó Sándorné, az Egészségügyi és Szociális Bizottság szocialista tagja. A képviselők valószínűleg lelkiismereti alapon voksolnak majd. A MIÉP képviselői kinyílvánították: nemmel szavaznak, ugyanis a "súlyos válsághelyzet" törvényi kitétele miatt elfogadhatatlannak tartják a módosítást.

Amenniyben a képviselők többsége nem fogadná el a törvénymódosítást, akkor július elsejétől elvileg nem lehet abortuszt végezni Magyarországon, hiszen az Alkotmánybíróság döntése értelmében a még életben lévő törvény ezen részre vonatkozó passzusa június 30-án hatályát veszti.

Plenáris ülés legközelebb szeptember 4-én

A képviselők megválasztják az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bizottságok tagjait is, és valószínűleg elfogadják azt a törvényt, amely lehetővé teszi a közlekedési minisztérium átalakítását.

Áder János tájékoztatása szerint a jövő keddi ülés este 7 óra körül véget ér, s plenáris ülésre legközelebb csak szeptember 4-én kerül sor. A parlamenti munka a bizottsági ülésekkel kezdődik augusztus 28-án.

A kormány egyébként benyújtotta a következő fél évre vonatkozó jogalkotási tervét a parlamentnek. E szerint 41 elfogadandó és 15 tárgyalandó javaslatot terjesztenek a Ház elé. A tervben szerepel többek között a sporttörvény, a szövetkezetekről szóló törvény megalkotása, illetve az új haderőstruktúra kialakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.