Húst zabál a gastrobot

2000.07.21. 13:34
Megesznek minket a kínaiak, hirdeti a falfirka a Dózsa György úton, pedig inkább a gépektől kell tartanunk. A gépek eddig maximum terminátorrá alakulva irtották ki feltalálóikat, csak azért, hogy ők uralkodhassanak a Földön. Mostantól azonban, ha nem vigyázunk könnyen az étlapjukra kerülhetünk. Hawaii-on augusztusban mutatják be a gastrobotot.
A robotok új generációja már nem üzemanyaggal, vagy akkumulátorral működik majd, hanem, feltalálóihoz hasonlóan étkezik. És az étvágya nagy, ami talán nem is lenne probléma, de a gép nem vegetáriánus, kedvenc étele a hús. A technika most megelőzte a fantáziát, hiszen Arnold Svájcinéger annak idején még csak szimplán lelövöldözte az embereket, arra a legelvetemültebb Terminátor-író sem gondolt, hogy aztán felzabálja őket.

Éhes
A húszabáló szörnyeteg nagyon lassú, teljesen unintelligens (ahogy azt egyébként az emberek egy szörnyetegtől el is várják), három kocsiból áll, így leginkább egy vonatra hasonlít, ami összecsókolózott egy komplett épületgépész kommandóval felszerelésestül. Ennek ellenére működik, szerencsére még csak kis hatásfokon. Stuart Wilkinson, a ,,Chew Chew"-nak becézett gépezet feltalálója úgy gondolta, itt az ideje, hogy a gépek tényleg ránk hasonlítsanak, hiszen ,,az utcán sem látunk embereket napelemmel a fejükön sétálni."

Maga a gép egyelőre rendkívül egyszerű, kizárólag az önfenntartásra képes. Három kocsiból áll, amelyek között megoszlanak a feladatok. Az első kocsiban kap helyet a fej - rajta a szájjal - és a motor, illetve az emésztést végző tartály, a másodikban az akkumulátorok és a harmadikban a végterméket kezelő részleg. A robotban az az új, hogy teljesen mobil, mint a fejlesztők mondták, ételből energiát nyerő robotok léteznek, de azok hibája az volt, hogy vagy túl nagyok voltak, vagy az emésztéshez külön eszközökre volt szükségük.

Chew Chew azonban más, gyomrát magában hordozza, és hossza alig haladja meg a három métert. A ,,gyomor" egy tartály, amelyet baktériumokkal töltenek fel, amelyek a bevitt anyagok bontását végzik. A jelenlegi legjobb üzemanyagnak a cukor bizonyult, mivel azt a vegyületet gyakorlatilag teljesen lebontják a baktériumok, mindössze szén-dioxid és víz keletkezik a folyamat során melléktermékként. A működési elv az emlősök emésztési rendszeréhez hasonló.

A bejuttatott étel lebomlik, a nagy molekulák bomlása közben elektronok szabadulnak fel, amelyeket a gép összegyűjt, és egy akkumulátorban tárol, vagy a motorban használ fel. A metódus gyakorlatilag egyezik az állatok emésztésével, mindössze annyi a különbség, hogy a gép oxigén helyett elektronokat használ üzemanyagként. Persze az állatok emésztésük során nem oxigént termelnek, de ez a fejlesztés szempontjából mellékes.

Chew Chew jelenleg nem túlságosan intelligens, és a gyomra sem biztosít számára nagy teljesítményt, az etetések során nagyjából annyi energiát tud termelni, hogy az akkut újratöltse, csak teljesen feltöltött akkumulátorral képes mozogni, igaz akkor sem szédítő sebességgel, tehát nem kell attól tartani, hogy korgó tartállyal a tudósok után veti magát.

Pedig a cél hasonló, ha nem is éppen az, hogy az emberiség kifejlessze a legcsúcsabb csúcsragadozót, ami intelligenciában, erőnlétben és még sok másban is lenyomja a jelenleg vezető embert. Az elképzelés csak annyi, hogy egy olyan gépet hozzanak létre, ami önállóan tölti fel magát, megfelelő motivációval rendelkezik és elég intelligens ahhoz, hogy táplálékát maga szerezze be.

A hivatalosan gastrobotnak nevezett gépezet idén augusztusban mutatkozik be a Hawaii szigeteken rendezendő robotikai konferencián. Itt megismerkedhet vele a szakma és persze a szélesebb nyilvánosság is, és talán ez lesz az első olyan robotikai kiállítás, ahol a gép mellé kiírják, hogy a fejlesztések etetése szigorúan tilos.  • Hírek
  • Bankszámla