Csongor
0 °C
9 °C

Koppány gólya Törökországban tűnt el

2005.10.21. 11:30
Húsz, jeladóval felszerelt fekete gólyára figyel az ornitológustársadalom. A hátizsákjukban műholdas jeladót hordozó gólyák közül kettő magyar területről indult délre. Mindkét magyar madár renitens, Margit azzal sokkolta a madarászokat, hogy két hétig nem mozdult egy bolgár területről - utóbb kiderült, egyszerűen azért, mert megtetszett neki. Koppány sorsa tragikusabb: szeptember végén nyoma veszett.

Margit az utóbbi hetekben komoly fejtörést okozott a kutatóknak, ugyanis elindult ugyan Magyarországról, de egy bulgáriai táplálkozóhelyen úgy döntött, megáll. Az első nap közel kétszáz kilométert repült magyar lakhelyéről, a Duna menti mocsaras Margitta-szigetről, majd szokatlanul hosszú időre megszakította útját, és közel egy hónapot töltött Bulgáriában a Stara Zagora környéki halastavaknál.

Koppány útját az adó segítségével a törökországi Márvány-tenger ázsiai oldaláig követték a kutatók, ott szeptember 29-én eltűnt a jel, azóta nem tudják, mi történt az állattal.

Margit végül továbbment

Tamás Enikő, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi program munkatársa az Indexnek elmondta, nem biztos, hogy Koppány elpusztult, lehet, hogy csak a jeladója romlott el. "Sokakban felmerült, hogy elpusztult a madár, Törökországban sok a rosszul szigetelt vezeték, de azért még reménykedünk. Az a megoldás is felmerült, hogy autóba ülünk, és a helyszínen megnézzük, mi történt vele" - mondta az ornitológus.


Margit ügyében néhány hét várakozás után a magyar madarászok értesítették a bolgár kollégákat, akik gps-szel azonosították Margit pontos tartózkodási helyét, a helyszínre siettek és megállapították, hogy jól van. "Nem tudja senki miért állt meg, feltehetően egyszerűen azért, mert nagyon megtetszett neki a bolgár tavas vidék. A többi madár közül is volt, amelyik megállt egy időre, de mi aggódtunk, mert a többi gólya már Afrikában volt, amikor Margit még mindig Bulgáriában időzött" - mondta Tamás Enikő.

Repülj a Natura 2000 fölött

A gólyák a "Repülj a Natura 2000 fölött" program keretén belül viselnek a testükre szerelt apró hátizsákban jeladó berendezést. A Natura 2000 hálózat a védett területek európai uniós hálózata, amelyet az Unió földrajzi területén kulcsfontosságú természetes élőhelyek megőrzése érdekében és a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmében hoztak létre a tagországok.

A program weboldalán folyamatosan frissítik a gólyák útvonalát, a cseh madarászok szájtján pedig a húsz állat mozgását közös térképen követhetjük.

Csak a magyar tévében nincs

A feketególya-program célja egyfelől az európai példányok vonulásának kutatása, másrészt az értékes feketególya-élőhelyeken keresztül a Natura 2000 hálózat bemutatása. Nyolc ország csatlakozott a programhoz: Belgium, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Lettország és Észtország mellett magyar madarászok is befogtak és adóval szereltek fel két példányt, a Mohács közelében található Margitta-szigeten.

A gólyák felkészült utazókhoz hasonlóan minden nap "képeslapot" küldenek tartózkodási helyükről. "A képeslapok valójában rövid filmes bejátszások, amit a vonulás útjának helyszíneiről készítettek a programban résztvevő munkatársak, az élőhely-hálózat népszerűsítése érdekében. A többi országban a televízióban folyamatosan közvetítik ezeket a képeslapokat, Magyarországon sajnos nem, mert nem sikerült megfelelő televíziós együttműködést kialakítani" - magyarázta Tamás Enikő.

Margit cikkünk írásakor Törökország legdélebbi részén, Tarsus város közelében repül.