Agyszkenner leplezi le a hazugokat

2004.12.02. 10:29
Másképp működik az ember agya hazudozás közben, mint amikor igazat mond, állapították meg a philadelphiai Temple orvostudományi egyetem kutatói, akik a funkcionális mágneses rezonancia elvén alapuló kivetítő berendezés (MRI) segítségével jutottak erre a következtetésre.
A Temple egyetem munkatársa, Dr. Scott Faro és kollégái tíz önként jelentkező közül hatot arra kértek, hogy süssenek el egy légpuskát, és utána hazudják azt, hogy nem csináltak semmit. A többiek figyelték az eseményeket, és az igazságot kellett elmondaniuk arról, hogy mit láttak.

Nehéz hazudni

Vallatás közben a résztvevők mindegyikét megvizsgálták hazugságvizsgáló géppel és MRI berendezéssel, és teljesen nyilvánvaló volt a különbség az igazmondók és a hazugok agyának működése között. Mint megállapították, a hazugsághoz bonyolultabb agyi reakciókra volt szükség, ilyenkor az agynak összesen hét területe dolgozott (köztük néhány olyan, amelyek az érzelmek irányításához is köze van), míg az igazat mondóknak csak négy agyi területe mutatott aktivitást.

Drága technika

A Temple egyetem munkatársai szerint a vizsgálat egyelőre meglehetősen korlátozott volt, és a résztvevőket nem kérték arra sem, hogy erősen koncentráljanak a berendezések megtévesztésére, márpedig közismert, hogy akadnak olyanok, akik képesek megtéveszteni a hazugságvizsgáló berendezést.

"Ennek ellenére, amennyiben a berendezés a gyakorlatban beválik, új lehetőségek nyílnak meg a nyomozati munka során a hazugság kiszűrésére. Mivel a berendezés meglehetősen drága, elsősorban nagy horderejű ügyekben, például terroristagyanús személyek kikérdezésekor, illetve igen nagy összegű pénzügyi visszaélések vizsgálata során célszerű az alkalmazása" - vélekedett Scott Faro.  • Tippek
  • Biztosítás