Mátyás
-6 °C
1 °C

Temetné a hibrid járműveket a GM

2003.10.06. 16:27
Alig egy héttel azután, hogy legnagyobb japán riválisa az egekbe magasztalta a hibrid (benzin- és árammeghajtású) gépkocsik előnyeit, a General Motors (GM) a nyilvánosság elé állt saját jövőképével: a végjátékban csak a hidrogénüzemű üzemanyagcellás gépkocsik lesznek majd, a hibridek már az előselejtezőn kiesnek.
A múlt hét csütörtökén mutatta be a Toyota az újságíróknak a Prius hibrid autó gyártósorát annak bizonyításaként, mennyire olcsón elő lehet azt állítani más nagy szériájú modellek alapelemeinek a felhasználásával. Larry Burns, a GM kutatás-fejlesztési igazgatóhelyettese szerint viszont a zéró károsanyag-kibocsátású üzemanyagcellás (FCV) járművek végső soron elavulttá teszik majd a benzines hibrideket.

"Hosszabb távon előre tekintve láthatjuk, hogy a gépjárműveket teljes egészében ki kell vonni a környezetszennyezés problémaköréből" - jelentette ki az igazgató a Reuters hírügynökségnek.

Milliárdos üzlet a cellákkal

A hibrid gépkocsik villanymotorokat és akkumulátorokat használnak a belsőégésű motorok hatékonyságának javítására, de a jármű alapjában véve benzint éget el. A GM eddig mintegy egymilliárd dollárt fektetett olyan üzemanyagcellák fejlesztésébe, amelyek energiával láthatják el a gépkocsit hajtó villanymotorokat. A technológiát 2010-re tervezi tömegtermelésre éretté tenni, és elsőként szeretne egymillió autót legyártani az új technológiával.

Elsőként a japán Toyota- és Honda-gyárak állítottak üzembe forgalomképes FCV autókat az elmúlt évben, ezek azonban az alacsony példányszám miatt darabonként több millió dollárba kerülnek. A GM az FCV járművek felé vezető átmeneti technológiák jegyében a Suzuki Motorral és a Daewoo Motorral folytatott tőkekooperáció keretében jövőre mutatja be gáz-elektromos hibridjeit.