Piroska
-2 °C
5 °C

Makaróniív, spagettiküllő

2005.05.20. 16:10
Miovácz Balázs és Varga Gyula Balázs nyerte a Bánki Donát Főiskolán megrendezett Reccs 2005 tésztahídépítő versenyt. Az már a verseny sajátossága, hogy ők is törött híddal távoztak.


Híddarab
Pénteken reggel 8 és 9 óra között adhatták le a jelentkezők száraztésztából készült hídjaikat a Budapesti Műszaki Főiskola Népszínház utcai épületében. A versenyen az egy kilogramm alatti konstrukciók teherbírását tesztelték. Délre az összes híd megsemmisült a rájuk aggatott súlyoktól, és kezdődhetett az eredményhirdetés.

171 kiló

Körülbelül harmincan lézengtek a főiskola Hegedűs Károly-termében, amikor a két győztes - a főiskola másodéves gépészmérnök-hallgatói - átvette az első helyért járó oklevelet és a hozzá járó 90 ezer forintot. Az általuk készített 968 grammos ívpár különféle háromszögletű alkalmatosságokat utasított maga mögé, és 171 kilónál tört ketté.


A győztesek
Miovácz Balázs elárulta, az egy méter hosszú híd íveihez makarónit választottak, a küllőket pedig spagettiból készítették el, mivel az előbbi a keresztirányú, az utóbbi pedig a hosszirányú terhelést viseli jobban. A szabályok szerint ott lehet ragasztani, ahol találkoznak a tésztaszálak. Balázs nem mondta el, ők milyen anyagot használnak, csak annyit: "Ez is a sikerünk titka".

Magyar világbajnok

A második helyen Babos Gergõ György, Bánszki Péter, Baranyai Renáta, Fábián András, és Nagy Richárd végzett, Balogh Tünde és Vida Balázs párosa harmadik lett. Az eredményhirdetés után csak törött pillérek és elszórt tésztadarabok maradtak a teremben, amikről nem lehetett megállapítani, hogy a győztesek vagy a vesztesek hídjaihoz tartoznak-e.

Márciusban, a Kanadában megrendezett világbajnokságon három magyar versenyző indult. Varga Gyula Balázs nyolcadik lett, Miovácz Balázs harmadik helyen helyen végzett, Köves András - 257 kilós világcsúccsal - az első helyet szerezte meg.