Vita a himlővírus megsemmisítéséről

2005.05.19. 16:00
A WHO közgyűlése arról dönthet a közeljövőben, hogy megkegyelmeznek-e a himlővírus laboratóriumban őrzött törzseinek. A további kutatás támogatói szerint a vírus genetikai átalakítása segítheti új gyógymódok kifejlesztését.
Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) jelenleg azt vizsgálja, hogy engedélyezzék-e a himlővírus további kutatását. Számos kutató azzal érvel, hogy a vírus genetikai átalakításával gyorsítható volna az új kezelési módok kifejlesztése.

A szkeptikusok számára viszont az jelentene csak megbízható biztonságot, ha megsemmisítenék a himlővírus még meglévő mintáit. A betegséget 1977-ben sikerült eltüntetni a Föld színéről. A himlő utolsó áldozata laborbaleset következtében halt meg.

A genetikai módosításra vonatkozó javaslatot a WHO 192 tagállama alkotta világegészségügyi közgyűlés tárgyalja majd. A javaslat szerint a vírust fluoreszkáló fehérje bevitelével jelölnék meg. A fehérje zölden világítana, ha a vírus életben van, és kialudna, ha halott.

Így ez a megoldás a vírusellenes hatóanyagok gyors és biztonságos tesztjévé válhatna. Az ilyen kutatások kritikusai szerint téves ez a kiindulási pont. Azzal érvelnek, hogy a döntéssel kinyílik Pandora szelecéje, és megkezdődik a veszélyes vírusok genetikai manipulációja. Ez pedig ellentétes a WHO eredeti szándékával.

Veszélyes kicsit

A himlő a valaha létezett legveszélyesebb betegségek közé tartozik, a megfertőzöttek több mint negyedével végez, írja a BBC. Az életben maradottakat gyakran hegek csúfítják el, illetve megvakulnak.

A múlt század hatvanas éveit megelőzően a himlő évente több mint kétmillió áldozatot szedett. A betegség kiirtását követően nemzetközi megállapodásban rögzítették a megmaradt minták megsemmisítését, ezt azonban egyes amerikai és orosz laboratóriumok sosem hajtották végre.

A WHO igazgatója, Mike Ryan szerint a vírus további kutatása segíthet a további kitörések megakadályozásában. Szavai szerint biztosítani kell, hogy a vírus más forrásból történő elszabadulása esetén is rendelkezésre álljanak a szükséges oltóanyag és más hatóanyagok. Ryan szerint a WHO tagországainak továbbra is ebben a készültségben kell élniük.  • Hírek
  • Bankszámla