Piroska
-1 °C
5 °C

Porviharok csillapítják a hurrikánokat

2006.10.12. 11:45
A Wisconsin-Madison Egyetem tudósai szerint összefüggés van az Atlanti-óceánon keletkező hurrikánok és a szaharai porviharok között. A kapcsolat pontos okát nem tudják, de a jelenség segíthet pontosabb hurrikán-előrejelzéseket adni.

Az egyetem kutatói Amato T. Evan vezetésével 1982 és 2005 közötti műholdfelvételeket vizsgáltak, így jöttek rá arra, hogy a homokviharban gazdag években kevesebb és kevésbé erős hurrikán keletkezett. Az összefüggés még nem bizonyított, mert a tudósok egyelőre nem tudják, hogyan hatnak a porviharok a hurrikánokra, ennek ellenére a meggyőző kutatási eredmények miatt tényként kezelik.

Alakul a puzzle

A Geophysical Research Letters nevű tudományos szemlében publikált felfedezés három lehetséges okkal magyarázza a jelenséget. Az egyik teória szerint a porviharok száraz levegője gátolja a hurrikánok keletkezéséhez szükséges légmozgásokat, egy másik elmélet szerint a por azt a meleget nyeli el, ami előidézi a hurrikánokat tápláló levegő felemelkedését. Végül az is lehetséges magyarázat, hogy a szaharai légtömeget kísérő szél egyszerűen szétfújja a hurrikánokat előidéző légáramlatokat.

Evan kutatótársa, Jonathan Foley szerint a felfedezéssel még közelebb kerültek a sokszor szeszélyesen viselkedő hurrikánok megértéséhez. "Egy újabb puzzledarabka" - utalt Foley arra, hogy egy nemrég közölt kutatás fényt derített arra is, hogy a globális felmelegedés erősíti az óceán felett keletkező viharokat.

Homok a szélben

A Szahara felett keletkező porviharok szintén a rejtélyes természeti jelenségek közé tartoznak. Akkor keletkeznek, amikor a forró sivatagi levegő találkozik a Száhel-övezet felől, délről érkező hidegebb légtömegekkel, rendszertelenségükre azonban nincs magyarázat. Egyes években több millió tonna por kel útra az Atlanti-óceánon, és a homokviharokat még a Karib-tengeren és Floridában is észlelik, máskor a porviharszezon szokatlanul csendesen telik.

"Még nem tudjuk, hogy a porvihar közvetlenül van hatással a hurrikánokra, vagy mindkét jelenséget befolyásolja valamilyen nagyobb szabású légköri változás is. A következő kutatásokban erre próbálunk választ találni" - nyilatkozta Foley a CNN-nek. A tudós szerint a homokviharokat figyelve mindenesetre pontosabb hurrikán-előrejelzést lehet majd adni a jövőben.