Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Elkészült a láthatatlanná tevő köpeny

2007.10.05. 16:00
Varázslat helyett speciális műanyaggal, aranyból készült koncentrikus gyűrűkkel, és plazmonokkal dolgoztak az amerikai egyetem kutatói. A láthatatlanság gyakorlati hasznát a processzorgyártásban látják a tudósok.

A University of Maryland egyetem kutatócsapata Igor Szmoljaninov professzor vezetésével megalkotta az első, a látható fénytartományában is működő, láthatatlanná tevő szerkezetet. A kutatásban jórészt a Purdue University egyetem kutatóinak eredményeire támaszkodtak, akik tavaly érték el ugyanezt a mikrohullámú tartományban.

A technológia egyelőre csak két dimenzióban és nagyon kis méretekben működik, és azon alapul, hogy a fénysugarakat körbevezeti az álcázni kívánt tárgy körül, így a szemlélő azt látja a helyén, ami valójában mögötte van. Valahogy úgy, ahogy a víz körülfolyja a folyó közepén levő szigetet - magyarázták a tudósok a New Scientistnek.

Nem tökéletes, de még jó lehet valamire

A technológia speciális műanyagba ágyazott, koncentrikus aranygyűrűkkel dolgozik. A két anyag eltérő fénytörési mutatókkal rendelkezik, ez alakítja a fényt felületi plazmon állapotúvá, majd a tárgyat kikerülve (ezzel láthatatlanná téve) visszahelyezi a fénysugár eredeti pályájára.

(Ezen a ponton, a láthatatlanná tevő aranygyűrűnél nem lehet nem észrevenni az áthallást a Gyűrűk urára, különös tekintettel Szauron szemére, amit a napokban fedeztek fel tőlünk párszáz fényévnyire.)

A köpeny még nem működik tökéletesen, a beérkező fény egy részét ugyanis visszatükrözi, így jelenleg az álcázni kívánt tárgy nem teljesen láthatatlan, inkább üvegszerű lesz. Már ha beszélhetünk ilyesmiről 10 mikrométeres nagyságrendben, ahol a jelenlegi kísérletek folynak. A kutatók szerint ez a technika nem fog háromdimenziós tárgyaknál is működni, de maga a fény manipulálásának módszere áttörést hozhat a mikroprocesszorok gyártásában.