Judit
2 °C
7 °C

Elkészült a láthatatlanná tevő köpeny

2007.10.05. 16:00
Varázslat helyett speciális műanyaggal, aranyból készült koncentrikus gyűrűkkel, és plazmonokkal dolgoztak az amerikai egyetem kutatói. A láthatatlanság gyakorlati hasznát a processzorgyártásban látják a tudósok.

A University of Maryland egyetem kutatócsapata Igor Szmoljaninov professzor vezetésével megalkotta az első, a látható fénytartományában is működő, láthatatlanná tevő szerkezetet. A kutatásban jórészt a Purdue University egyetem kutatóinak eredményeire támaszkodtak, akik tavaly érték el ugyanezt a mikrohullámú tartományban.

A technológia egyelőre csak két dimenzióban és nagyon kis méretekben működik, és azon alapul, hogy a fénysugarakat körbevezeti az álcázni kívánt tárgy körül, így a szemlélő azt látja a helyén, ami valójában mögötte van. Valahogy úgy, ahogy a víz körülfolyja a folyó közepén levő szigetet - magyarázták a tudósok a New Scientistnek.

Nem tökéletes, de még jó lehet valamire

A technológia speciális műanyagba ágyazott, koncentrikus aranygyűrűkkel dolgozik. A két anyag eltérő fénytörési mutatókkal rendelkezik, ez alakítja a fényt felületi plazmon állapotúvá, majd a tárgyat kikerülve (ezzel láthatatlanná téve) visszahelyezi a fénysugár eredeti pályájára.

(Ezen a ponton, a láthatatlanná tevő aranygyűrűnél nem lehet nem észrevenni az áthallást a Gyűrűk urára, különös tekintettel Szauron szemére, amit a napokban fedeztek fel tőlünk párszáz fényévnyire.)

A köpeny még nem működik tökéletesen, a beérkező fény egy részét ugyanis visszatükrözi, így jelenleg az álcázni kívánt tárgy nem teljesen láthatatlan, inkább üvegszerű lesz. Már ha beszélhetünk ilyesmiről 10 mikrométeres nagyságrendben, ahol a jelenlegi kísérletek folynak. A kutatók szerint ez a technika nem fog háromdimenziós tárgyaknál is működni, de maga a fény manipulálásának módszere áttörést hozhat a mikroprocesszorok gyártásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?