A világ legnagyobb eldobható kamerája

2006.06.20. 15:30
A világ legnagyobb fényképe több ezer éves technológiával készül Kaliforniában. A film 10 x 33 méteres felületén 75 liter fényérzékeny oldatot oszlatnak el, a képet közel három tonna vegyszerrel fixálják. A hatalmas készülék egy repülőgéphangár, amely csupán egyszer használatos eldobható kamera lesz.

A legnagyobb fénykép elkészítése egyúttal a fényképezés hőskorába tett utazás is, hiszen a hatalmas fénykép a camera obscura (sötétkamra) technológiával készül. Cypress városka főiskolájának professzora, az író és fotós Jerry Burchfield az ősi eljárást eddig nem próbált méretekben fogja alkalmazni.

Fotográfus kollégáival átépítette az El Toro katonai bázis egyik kiszolgált hangárját. Az épület belsejét aprólékosan leragasztották, hogy kizárjanak minden kósza fénysugarat. Az épület tolóajtaján, egyetlen szilva méretű résen juthat csak be a fény, írta a Der Spiegel.

Tíz napig készült a kép

Az éles bevetése előtt tartott teszt igazolta, hogy a hatalmas camera obscura a hangár hátfalán megjeleníti az Orange County síkságára nyíló kilátást. A kép fejjel lefelé és az oldalakat felcserélve jelenik meg, pont úgy, amikor a gyerekek cipős dobozból barkácsolnak kezdetleges kamerát.


A vásznon hasonló motívumot örökítenek meg

A fényképészek és segítőik ezt követően felakasztották a hangár falára a 75 liter fényérzékeny folyadékba áztatott hatalmas vetítővásznat. A kísérletben 10 napon keresztül, a múlt hétvégéig biztosítottak expozíciós időt a panorámakép elkészültéhez.

A 10 x 33 méteres fekete-fehér képet ezt követően 750 liter előhívó folyadékkal és 2270 liternyi fixálóval szükséges kezelni, hogy megmaradjon a fénykép. A Guinness rekordok könyve kiadói különben a kaliforniai kísérlet hírére két új kategóriát vezettek be (a legnagyobb kamera, a legnagyobb fénykép).

Csontra beépül a táj

A megalomán lyukkamera a rekorddöntésen kívül része egy komoly dokumentációs projektnek is. Az 1999 januárjában bezárt katonai bázisról és környékétől 2002 óta készítenek fényképeket a Legacy Photo Project aktivistái.

A projekt az Orange County utóbbi félévszázados történelmét kívánja dokumentálni, mielőtt egy floridai építőcég az egykori repülőteret a látóhatárig elővárosi tájjá alakítja át.

A bulldózerek a hangárt sem fogják megkímélni. Nem sokkal a rekordkísérlet után a földdel teszik egyenlővé. A világ legnagyobb fényképezőgépéből így lesz egyben a legnagyobb eldobható kamerája.  • Hírek
  • Személyi kölcsön