Árpád
-2 °C
3 °C

Fehérre festenék a perui gleccsereket

2009.11.04. 10:00 Módosítva: 2009-11-04 10:06:43
Egy perui tudós kedden javasolta, hogy fessék fehérre a gleccserek olvadása következtében előbukkanó sziklákat és a talajt – így a felszín kevesebb meleget nyelne el. Eduardo Gold, a Perui Gleccserek elnevezésű civilszervezet elnöke a parlamentben ismertette javaslatát.

Elképzelését már a Világbank is számon tartja az olyan szóba jöhető intézkedések között, amelyeket be lehet vetni a klímaváltozás mérséklésére. A javaslatnak az a háttere, hogy amint a gleccserek olvadnak, apránként egyre több sötét színű felület bukkan elő, és ezek a felületek több napsugárzást nyelnek el, mint előtte a fehér jégfelszín. A gleccserek olvadása egyfelől az általános felmelegedésnek a következménye, másfelől viszont maga is erősíti a felmelegedést.

Gold elképzelése szerint környezetbarát festéket lehetne alkalmazni, amely mészkőből készül, és nem tartalmazna vegyszereket. A festék előállítására a helyi lakosságot lehetne alkalmazni, ez 5 éven át 15 ezer munkahelyet jelentene.

Az ötlet, hogy fehér festéssel lépjünk fel a klíma melegedése ellen, nem új. Javasolta ezt már az amerikai energiaügyi miniszter, a fizikai Nobel-díjas Steven Chu is. New Yorkban már vannak is olyan háztetők, amelyeket fehérre festettek. De Gold az első, aki olyan méretekben javasolja a fehérre festést, mint amekkorákat a gleccserek jelentenek.

A trópusi Andok gleccserei különösen érzékenyek a klímaváltozásra. Egyes tudósok szerint az elmúlt 30 év alatt felületük 30 százalékkal csökkent. Más szakemberek szerint viszont az olvadás sokkal nagyobb mértékű. Goldot az után hívta meg a perui parlament, hogy bejutott egy világbanki ötletpályázat döntőjébe. A győztest év végén fogják megválasztani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?