Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Drogot jelez a koktélpálca

2001.08.02. 14:28
Olyan koktélkeverő pálcát fejleszt egy amerikai kutatóintézet, amely kimutatná az italba kevert drogokat. A műszer alaposan keresztbe tehetne az áldozataikat benyugtatózó, majd megerőszakoló támadóknak. Az erős nyugtatók alkohollal keverése nem veszélytelen: a gyanútlan fogyasztó jó esetben másnaposan, amnéziásan ébred, rossz esetben azonban kómába eshet és meg is halhat.
Rohypnol
A flunitrazepam nevű vegyületből készített altató, nyugtató, melyet a svájci Roche gyárt. Hatása hasonló a Valiuméhoz, azonban annál tízszer erősebb. Többnyire fehér tabletta formájában terjesztik, melynek egyik oldalán a gyártó neve áll. Italba keverve színtelen, szagtalan és ízetlen. Nagyon olcsó, az Európából Amerikába csempészett tabletták darabja 5 dollár. Alkohollal kombinálva felerősödik a hatása, eleinte izgatottságot, majd többnyire mozgásképtelenséget és ájulást okoz. Fogyasztóiban függőség alakulhat ki.
Egy amerikai állami laboratórium olyan koktélkeverő pálca kifejlesztésén dolgozik, amely kimutatná, ha egy italba altatót kevertek. A hőmérőre hasonlító pálca színének változásával jelezné, ha az ital nemcsak ártalmatlan összetevőket, hanem altatókat, vagy úgynevezett "randi-erőszak" drogokat tartalmaz.

Ezek a drogok, mint a GHB és a Rohypnol nem véletlenül kapták a nevüket: a gyanútlan fogyasztó kevesebb, mint félóra alatt öntudatát veszti, és többnyire később sem emlékszik a történtekre. Így aztán könnyű prédát jelentenek az erőszaktevőnek, aki többnyire jó előre eltervezte a dolgot. A GHB és a Rohypnol alkohollal kombinálva nemcsak amnéziát, de halált is okozhat, a drogjelző pálca ezért életmentő lehet.

Az italba kevert, színtelen és szagtalan drogokat többnyire nehéz íz alapján felismerni: a GHB kissé sós, kesernyés ízű, a Rohypnol szinte teljesen íztelen. A Rohypnol gyártója, a Roche próbál a termék rosszindulatú felhasználása ellen védekezni: hamarosan olyan összetételű Rohypnolt dob piacra a gyár, amely alkohollal keverve kék színűre változik és összecsomósodik.

GHB
A gamma-hydroxi-butilát nevű vegyületet Európában érzéstelenítőként, álmatlanság kezelésére és az alkoholelvonási tünetek enyhítésére is használják. Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években fogyasztószerként árulták, 1990-ben azonban betiltották, 2000-ben pedig felkerült az illegális drogok listájára. Kis mennyiségben az emberi agyban is megtalálható, a dopamin- és a szerotoninháztartásban van szerepe. Színtelen, szagtalan, enyhén sós folyadékként terjesztik, folyékony extasy néven is ismert. Felhasználói több órán át tartó eufórikus állapotba kerülnek. Alkohollal keverve hányást, eszméletvesztést és halált okozhat.
A "randi-erőszak" ellen kampányolók kevés jótanáccsal tudnak szolgálni a diáklányoknak. Nyilván kevesen vannak annyira ostobák, hogy idegentől fogadjanak el italt; a felmérések szerint azonban többnyire nem idegenek, hanem ismerősök az erőszaktevők. Az esetek 85 százalékában az áldozat már korábbról ismeri támadóját, a támadások 60 százaléka pedig randevúkon történik.

Szerencsére a diáklányok többségével nem történnek ilyen traumatikus események, meglepően gyakori azonban a fiúk által tanúsított fizikai erőszak a randevúkon. A Harvard Egyetem 4163 középiskolás lányhoz intézett felmérése szerint minden ötödik amerikai gimnazistalányt ért már fizikai vagy nemi erőszak egy randevú során.

Egy másik, 14 és 17 év közötti lányok megkérdezésével készített felmérés szerint a lányok 40 százaléka ismert olyan lányt, akit megvert vagy megütött a barátja. A tanulmány beszámol egy 15 éves lányról, akit 17 éves barátja rendszeresen pofozott és vert, továbbá kövérnek nevezett, egyszer pedig annyira meglökött, hogy a lány a földre zuhant. A tanulmány készítői szerint az erőszak elszenvedői hajlamosabbak az ivásra, a droghasználatra és az öngyilkosságra.

Tények és tévhitek a nemi erőszakról
Tévhit: Nemi erőszak csak olyan nőket ér, akik este egyedül közlekednek az utcán.
Tény: A nemi erőszakot legtöbbször a négy fal között követik el, a nap bármely órájában.

Tévhit: Nemi erőszakot csak fiatal, vonzó, kihívóan viselkedő nőkön követnek el.
Tény: Bárki lehet áldozat, tekintet nélkül korára, megjelenésére, viselkedésére. Féléves csecsemő és kilencvenhárom éves asszony megerőszakolására is volt már példa.

Tévhit: A nők akarják, keresik az erőszakot.
Tény: A nemi erőszak nem valamiféle izgalmas erotikus játék, ahogy azt egyre több film és regény sugallja. A nemi erőszak lelki és testi kínokat okoz az áldozatnak, fájdalmas és megalázó.

Tévhit: Lehetetlen megerőszakolni olyan nőt, aki ezt nem akarja.
Tény: Egyetlen nő sem akarja, hogy megerőszakolják. Ha a tűlerő és a fenyegetés hatására kénytelen elszenvedni az erőszakot, az nem jelent beleegyezést.

Forrás: Hír-Nők