Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Merész klímatervvel állt elő Svédország

2009.03.12. 13:53
Európa legbátrabb energiahatékonysági tervével állt elő a svéd kormány szerdán. A terv szerint a skandináv ország függetleníteni akarja magát a széntől, gáztól és olajtól.

A program értelmében 2020-ra Svédországban az összes megtermelt energia 50 százaléka származik majd megújuló forrásból. Az EU célja 2020-ra 20 százalék. Svédország 2030-ra akarja elérni, hogy az autóállomány teljesen független legyen a kőolajtól vagy a földgáztól, az ország nettó szén-dioxid-kibocsátása pedig 2050-re nulla legyen – vagyis hogy a kibocsátással egyenlő mennyiséget nyerjenek vissza, illetve egyensúlyozzanak ki más országban való klímavédelmi beruházással.

A program értelmében emelik azoknak a kocsiknak az adóját, amelyek gyártása és üzemeltetése közben nagy a szén-dioxid-kibocsátás. A tiszta üzemanyaggal működő kocsik adóját viszont mérséklik. Ugyancsak adókedvezményt adnak az olyan beruházásokért, amelyek fejlődő országok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését segítik elő. Az energiahatékonyság javítását célzó intézkedésekre a stockholmi kormány 2010 és 2014 között az eddiginek dupláját, vagyis évi 300 millió koronát (nagyjából 8 milliárd forintot) tervez költeni.

A stockholmi kormányterv messze ambiciózusabb, mint az a feladat, amit az Európai Unió osztott le Svédországnak az EU átlagos széndioxid-kibocsátási programja keretében, pedig úgy is Svédországra szabták ki a legnagyobb csökkentést. A 27 tagú unió 2020-ra 20 százalékkal akarja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. E cél eléréséhez Svédországnak 17 százalékos csökkentést kellene teljesítenie, ezzel szemben a stockholmi kormánytervben 40 százalék szerepel.