Kíváncsiságukkal ejtik halálos csapdába az ausztráliai kóbor macskákat

2010.02.25. 08:56 Módosítva: 2010.02.25. 08:56
Ausztrál kutatók az országban kóborló macskák millióinak kíváncsiságát tennék próbára, ami azonban az elvadult állatok életébe kerülhet.

A dél-ausztrál Kenguru-szigeten hamarosan újfajta csapdákat tesztelnek, amelyek hang- és fényhatásokkal vonzanák magukhoz a macskákat, majd megmérgeznék azokat – adta hírül kedden honlapján az Invazív Állatok Kooperációs Kutatási Központja (IACRC).

„Ez egy alagút, amely hangot és fényeket bocsát ki, melyek magukhoz vonzzák a macskákat” – közölte Steven Lapidge professzor az ABC televíziós társaság riportjában. Lapidge elmondása szerint amikor az állatok besétálnak az alagútba és egy érzékelőt meghatározott állapotba állítanak, akkor az beméri alakjukat. Ha macskát érzékel, akkor ráspriccel a hasára egy mérgező anyagot, amely örökre elaltatja a kíváncsi kóborlót.

A központ becslése szerint Ausztráliában több mint 18 millió elvadult macska él, ezek megszökött házimacskák leszármazottjai, és megölik az őshonos, vadon élő állatokat. Ausztrália hatalmas mérete miatt veszélyeztetett, amikor új faj települ be. Az ország jelentős környezeti és gazdasági károkat szenved el a vaddisznóktól, nyulaktól, rókáktól és kutyáktól is.  • Hírek
  • Árfolyam