Klaudia
-3 °C
3 °C

Sugárzás az erőművön belül?

2003.04.18. 12:34
Paks körzetében nem tapasztalható veszélyes mértékű sugárzás, az erőmű dolgozói közül azonban többeket is sugárterhelés érhetett. A Greenpeace szerint erre utal, hogy az erőmű vezetői a létesítményben dolgozók közül többeket hazaküldtek, kérve hogy mosakodjanak meg, öltözzenek át, hajukat vágják le, és egy ideig ne jöjjenek dolgozni. A környezetvédők szerint az eset után nonszensz az erőmű élettartamának meghosszabbításáról beszélni.
A Greenpeace és az osztrák Global 2000 környezetvédő szervezet csütörtökön közösen végzett méréseket Pakson, és nem talált veszélyes mértékű sugárzást az erőmű körzetében - mondta el az Indexnek Kalovits Judit, a Greenpeace szóvivője. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az erőművön belül mekkora a sugárzás, mivel erre vonatkozóan semmilyen információ nincs.

Belül rekedt a sugárzás

Franko Petri, az osztrák Greenpeace szóvivője az Indexnek elmondta: tudomásuk van arról, hogy a baleset után a létesítményben dolgozók közül többeket hazaküldtek, kérve hogy mosakodjanak meg, öltözzenek át, hajukat vágják le, és egy ideig ne jöjjenek dolgozni. A Magyar Hírlap információi szerint egy darukezelő az éves maximális sugárdózis felének megfelelő sugárdózist kapott, feltehetően azért, mert nem a kellő védőruhát viselte.

Az osztrák Greenpeace atomenergia-szakértője, Erwin Mayer szerint könnyen lehetséges, hogy az atomerőmű alkalmazottai közül néhányan sugárterhelésnek lettek kitéve. Mint lapunknak kifejtette, a fenti tisztálkodási procedúra az ilyen helyzetben előírt megelőző intézkedések sorába illeszkedik. A szakértő szerint az erőmű illetékesei erről mondhatnak bármit, hiszen "egyszer már hazudtak", amikor utólag módosítaniuk kellett a hiba besorolását. Az ügyben megpróbáltuk megszólaltatni az erőmű illetékeseit is, akiket ezidáig nem sikerült elérni.

Megoldatlan probléma

Mivel a paksi reaktorok rendelkeznek külső burkolattal, a kettes blokkban bekövetkezett szivárgással nem jutottak közvetlenül radioaktív gázok a külső környezetbe, mondta Mayer az APA-nak nyilatkozva. A szakértő szerint azonban a meghibásodás átminősítése arra utal, hogy a hibát még nem találták meg, és a problémát nem vonták ellenőrzés alá. Ugyanakkor biztosított mindenkit, hogy Pakson a reaktorleolvadás ki van zárva, nincs szükség a teljes erőmű lekapcsolására.

Az erőmű üzemeltetői december óta próbálják megoldani a fűtőelemek korrodálódásának és deformálódásának problémáját. Februárban tisztításra kiemelték a fűtőelemeket, majd visszahelyezték azokat, ám ez nem oldotta meg a problémát, mely újra jelentkezett és radioaktív gázszivárgást okozott.

Emberi mulasztás okozhatta

Erwin Mayer az Indexnek elmondta, hogy Paks 1982-es üzembe helyezése óta ez lehet a legkomolyabb meghibásodás. A szekértő szerint a kettes blokk karbantartása során bekövetkezett szivárgást emberi mulasztás okozhatta. Ugyanis a fűtőelemeket először le kell hűteni, mielőtt a kötegeket kihúzzák, és a pihentető medencébe helyezik. Mint Mayer elmondta, Csernobilban is hasonló emberi mulasztás következett be, csak ott a működő reaktor rúdjait próbálták meg mozgatni.

Paks biztonsági szintjéről a szakértő elmondta, hogy viszonylag régi orosz reaktorról van szó. Minden know-how orosz hozzá, és a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a Szovjetunió megszűnése után szinte teljesen leállt a területen végzett kutatás. A nyugati cégek ellenőrző rendszereivel pedig az adott technológia csak csekély mértékben javítható. A Pakson bekövetkezett hiba egyébként független az erőmű típusától, hasonló emberi mulasztás sehol nem zárható ki.

Nem veszélyes

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium csütörtökön közleményben tudatta, hogy Ausztriát, de még Paks közvetlen környezetét sem fenyegeti a radioaktív anyagok szivárgása. Ezt az osztrák mérőrendszerek által regisztrált változatlan értékek is megerősítik.

Nonszensz a hosszabbítás

Kalovits Judit szerint a történtek ismeretében nonszensz az atomerőmű élettartamának meghosszabbításáról beszélni. Mint már korábban írtuk, az idén húszéves erőművet mintegy tizenöt év múlva kéne leállítani, ám ezt a határt további húsz évvel szeretné meghosszabbítani a Paksi Atomerőmű Rt.

Alternatív erőforrásokat javasolnak

A Greenpeace szóvivője elismerte, hogy nehéz lesz az ország áramigényének 40 százalékát szolgáltató atomerőművet helyettesíteni, ám emlékeztetett arra, hogy hazánk a johannesburgi csúcstalálkozón és az EU-csatlakozás kapcsán is kötelezettségeket vállalt a megújuló erőforrások alkalmazására. Többek között követhetnénk Ausztria példáját, ahol a szomszédos Burgenlandban már régóta sikeresen működnek szélerőművek, mondta Kalovits Judit.