Huba
17 °C
33 °C

Tizennégy új állatfajt fedeztek fel Brazíliában

2008.04.30. 10:30
Nyolc hal, három hüllő, egy kétéltű, egy madár és egy emlős van a brazil szavannákon felfedezett új fajok között. Az életterük a farmosítás miatt kétszer olyan gyorsan fogy, mint az amazonasi esőerdők.

Brazil és amerikai zoológusok eddig ismeretlen állatfajokat fedeztek fel egy 29 napos, 26 fős expedíció során az Amazonas-menti őserdők szomszédságában fekvő Cerrado trópusi szavannáján. A kutatás a mezőgazdaság terjeszkedése által fenyegetett Cerrado második legnagyobb természetvédelmi területére, a 7160 négyzetkilométeres Serra Geral do Tocantinsra koncentrált.

Az új fajok között nyolc hal, három hüllő, egy kétéltű, egy madár és egy emlős van. A legérdekesebbnek a tudósok egy 15-20 centiméteres lábatlan gyíkot találtak, ami kígyóra emlékeztet, de valójában az ausztráliai gekkók, és az Európában is honos törékeny gyík (Anguis fragilis) rokona. A lábatlan gyíkoknak a kígyóktól eltérő felépítésű a szemük (például van szemhéjuk és képesek pislogni, amit a kígyók nem tudnak), van fülük, nem villás a nyelvük, és a bőrüket darabokban vedlik le, nem egyszerre, mint a kígyók.

A kutatók egy törpe harkályt és egy szarvas békát emeltek még ki érdekességként a felfedezett állatfajok közül. A Serra Geral do Tocantins területén további 440 veszélyeztetett faj él.

A brazil szavannákat a farmosítás, és a gépesített mezőgazdaság ugyanúgy fenyegeti, mint az őserdőket a fakitermelés. A valaha Európa területének a felét kitevő Cerrado ma kétszer olyan gyorsan fogy, és változik át mezőgazdasági termőterületté, mint az amazonasi dzsungel.