Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Tizennégy új állatfajt fedeztek fel Brazíliában

2008.04.30. 10:30
Nyolc hal, három hüllő, egy kétéltű, egy madár és egy emlős van a brazil szavannákon felfedezett új fajok között. Az életterük a farmosítás miatt kétszer olyan gyorsan fogy, mint az amazonasi esőerdők.

Brazil és amerikai zoológusok eddig ismeretlen állatfajokat fedeztek fel egy 29 napos, 26 fős expedíció során az Amazonas-menti őserdők szomszédságában fekvő Cerrado trópusi szavannáján. A kutatás a mezőgazdaság terjeszkedése által fenyegetett Cerrado második legnagyobb természetvédelmi területére, a 7160 négyzetkilométeres Serra Geral do Tocantinsra koncentrált.

Az új fajok között nyolc hal, három hüllő, egy kétéltű, egy madár és egy emlős van. A legérdekesebbnek a tudósok egy 15-20 centiméteres lábatlan gyíkot találtak, ami kígyóra emlékeztet, de valójában az ausztráliai gekkók, és az Európában is honos törékeny gyík (Anguis fragilis) rokona. A lábatlan gyíkoknak a kígyóktól eltérő felépítésű a szemük (például van szemhéjuk és képesek pislogni, amit a kígyók nem tudnak), van fülük, nem villás a nyelvük, és a bőrüket darabokban vedlik le, nem egyszerre, mint a kígyók.

A kutatók egy törpe harkályt és egy szarvas békát emeltek még ki érdekességként a felfedezett állatfajok közül. A Serra Geral do Tocantins területén további 440 veszélyeztetett faj él.

A brazil szavannákat a farmosítás, és a gépesített mezőgazdaság ugyanúgy fenyegeti, mint az őserdőket a fakitermelés. A valaha Európa területének a felét kitevő Cerrado ma kétszer olyan gyorsan fogy, és változik át mezőgazdasági termőterületté, mint az amazonasi dzsungel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?