Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elviselhetetlen lesz a nyár Dél-Európában

2007.06.25. 13:37
Nyáron rövidesen izzani fog a Földközi-tenger medencéje. Athén, Tel-Aviv, sőt Párizs is olyan hőséget kénytelen majd elviselni, amihez képest a mostani időjárás kifejezetten hűvösnek tűnhet.

Kaliforniai kutatók számítógépes modellezéssel arra a következésre jutottak, hogy a Földközi-tenger térségében és általában Európa déli részén a legmagasabb hőmérsékleti értékek 2100-ig 4-7 fokkal emelkednek.

Sült párizsi

Még ennél is nagyobb, mintegy 8,5 Celsius fokos emelkedéssel kell számolnia Franciaországnak. A veszélyesen forró napok száma a térségben 200-500 százalékkal növekszik, így a Franciaország északi részén található Párizsban 49 ilyen nap lesz évente. A görög fővárosban és a spanyolországi Valenciában egyaránt 48, az izraeli Tel-Avivban 55 hőségnapra számíthatnak. A portugál, a spanyol és dél-olaszországi tengerpartokon, valamint a keleti és déli mediterrán területeken átlagosan 40 napon át várható veszélyes forróság.

Ugyanakkor mindez nem feltétlenül következik be, ha mégis sikerül csökkenteni a klímakárosító gázok kibocsátását. Ebben az esetben a tanulmányban jelzett hőmérséklet-növekedés másképp alakul, igaz a tanulmány szerzői szerint az emelkedést már így sem lehet meggátolni.

Emberéletekbe kerül

Európa déli része különösen sérülékeny, a klímaváltozás miatt többet fog szenvedni, mint a világ más régiói. Emlékezetes, hogy Franciaországban tizenötezer halottja volt 2003-ban az augusztusi hőhullámnak, Hollandia és Portugália ezer-ezer, Spanyolország pedig több száz ember halálát tulajdonította a nagy hőségnek.