Szilárda
-4 °C
3 °C

Moszkva támogatja a kiotói egyezményt

2004.09.30. 12:56
Az orosz kormány csütörtökön jóváhagyta a globális felmelegedés megállítására született kiotói egyezmény ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet. Az egyezmény hatályba lépése - az Egyesült Államok 2001-es visszalépése miatt - az orosz ratifikálástól függ.
Az orosz kormány csütörtökön jóváhagyta a kiotói jegyzőkönyv ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet, és jelezte, hogy máris megküldi az alsóháznak. A kiotói jegyzőkönyv a globális felmelegedés megállítására született 1997-ben, a résztvevő országok az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását vállalják.

"Az illetékes minisztériumok a következő három hónap folyamán komplex akciótervet dolgoznak a ki a jegyzőkönyvből fakadó orosz jogok és kötelezettségek realizálására" - mondta Alkeszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes Moszkvában.

Zöld út

Ezzel egyidőben Mihail Fradkov kormányfő Hágában megjegyezte: a dumában folytatódhat a vita a globális felmelegedésre vonatkozó megállapodás ratifikálásának célszerűségéről. Vlagyimir Putyin elnök májusban a ratifikálási folyamat felgyorsítását ígérte, miután az Európai Unió zöld utat adott a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépésnek. Most viszont Putyin még nem foglalt egyértelműen állást.

Viktor Hrisztyenko az ipari és energiaügyi miniszter a kormányjóváhagyás után elismerte, hogy neki is vannak kételyei jegyzőkönyv ratifikálásának politikai és gazdasági motívumaival kapcsolatban, de rámutatott: az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló megállapodás mechanizmusai lényegében a globális piac új szektorának formálódását jelenti, és ez a piac érdekes és perspektivikus Oroszország számára.

Nyerhet rajta

A jegyzőkönyv tudományos megalapozottságáról mindaddig folyhatnak a viták, amíg létezik a tudomány, toldotta meg Hrisztyenko. Az 1997-ben kötött jegyzőköny hatályba lépése az orosz ratifikálástól függ, miután az Egyesült Államok 2001-ben visszalépett tőle.

A jegyzőkönyv 2012-ig az 1990-es szintre korlátozza Oroszország kibocsátását. A szennyező gázok kibocsátása Oroszországban jelenleg 30 százalékkal elmarad az 1990-es szinttől. Így Oroszország nyerhetne az egyezményen, amely szerint a kevésbé szennyező országok eladhatnak a kvótájukból másoknak. Sok orosz szakértő attól tart, hogy a korlátozás néhány év múlva már visszafoghatja a gazdasági növekedést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!