Valter
16 °C
31 °C

Elfogadta az országgyűlés a nemzeti éghajlatváltozási stratégiát

2008.03.18. 15:30
"Az öt parlamenti párt egységes támogatásával történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az országgyűlés. A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia 2025-ig fekteti le az éghajlatváltozás elleni küzdelem alapjait" – áll az Energia Klub sajtóközleményében.

Az országgyűlés hétfői döntésével Magyarországon korszerű éghajlatváltozási stratégia született. A dokumentum példátlan politikai összefogást eredményezett, a képviselők szakmailag jól előkészített stratégiát kaptak kézhez – fogalmaz az Energia Klub. A dokumentum a mindenkori kormány számára határozott utat jelöl ki: 2025-ig az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentését és az éghajlatváltozás miatt jelentkező hatások, károk mérséklését kell elérnie, továbbá a lakosságot a stratégiában kitűzött célok megvalósulása érdekében fel kell készítenie.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadása azt is jelenti, hogy a későbbiekben az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a stratégia alapelveit minden olyan nemzetstratégiai dokumentumban meg kell jeleníteni, amely a célok elérését befolyásolja. A hazai üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 75-80 százaléka az energiafelhasználásnak tulajdonítható, ezért különösen fontos, hogy már rövidtávon is megszülessen az összhang az energiapolitikai koncepcióval, az energiahatékonysági akciótervvel, a megújuló energiastratégiával, a közlekedésfejlesztési koncepcióval. Az elfogadott stratégia értelmében továbbá szerepelnie kell továbbá az éghajlatváltozási dokumentumban feltüntetett szempontoknak minden olyan dokumentumban, amely az ország fejlesztési irányait határozza meg.