Szilárda
-4 °C
3 °C

Hidegebb lesz, mint tavaly

2008.04.04. 16:20
A Meteorológiai Világszervezet szerint az El Nińo kísérőjelensége, a La Nińa miatt alacsonyabb lesz a globális átlaghőmérséklet idén – írja a BBC. Szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy nem kell félnünk a klímaváltozástól.

A La Nińa az El Nińo nevű szélsőséges éghajlati anomália kísérőjelensége. Az El Nińo bölcsője Dél-Amerika, ahol decemberben a Csendes-óceán partjának vize normális körülmények között 8 Celsius-fokkal hidegebb, mint a nyugati parton Indonéziában (a hőmérsékletkülönbséget a tengeráramlások és az Egyenlítő mentén fújó szelek okozzák). El Nińo akkor keletkezik, amikor megjelenik a Csendes-óceánban egy nyugat-keleti irányú meleg tengeráramlás, amely elnyomja az Antarktisz felől érkező hideg Humbold- és Perui-áramlást. A rendellenes tengeráramlás hatására fellépő légköri jelenségek szélsőségesen meleg időjárással járnak, a Föld egyes részein (elsősorban Afrikában és Ausztráliában) szárazságot, máshol (Ázsiában és Dél-Amerikában) árvizeket okoznak. A jelenség nem alakul ki minden évben, hatását néhány héttől akár másfél évig is éreztetheti. 2007-ben az El Nińo sok gondot okozott, és mértékére jellemző, hogy kishúga, szélsőségesen hideg időjárást hozó La Nińa 2008-ban is érezteti még hatását.

A Meteorológiai Világszervezet munkatársa, Michel Jarraud a BBC-nek elmondta, hogy a szokatlanul erős La Nińa nyárig is eltarthat. A jelenség elsősorban a Csendes-Óceán térségét hűti le, és kevesebb problémával jár, mint az El Nińo. Eddig leginkább Ausztrália szenvedett tőle, ahol felhőszakadásokat okozott, illetve Kína egyes részein rekordhidegeket mértek. A La Nińa a globális átlaghőmérsékletben is érezteti majd hatását, ez alacsonyabb lesz, mint tavaly, vagyis az 1998-as rekord idén sem fog megdőlni. Ezt akár úgy is lehetne értelmezni, hogy a Föld rugalmasan reagál a globális felmelegedésre és felvetheti a kérdést, hogy nem reagáljuk-e túl a klímaváltozást.

Jarraud szerint azonban nem erről van szó. "Ha a klímaváltozást vizsgáljuk, sosem egy konkrét évet kell néznünk, hanem egy hosszabb időszakot. Mindig voltak hűvösebb és melegebb évek, de az utóbbi évszázadban a felmelegedés egyértelműen megfigyelhető" – fogalmazott a tudós. Hozzátette, a La Nińa az éghajlat természetes változékonyságának része, nem szabad többet belelátni. A lapnak brit meteorológusok is nyilatkoztak, ők azt jósolták, hogy a következő öt évben megdől az 1998-as rekord, valószínűleg a következő nagyobb El Nińo évében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!