Jenő
-3 °C
6 °C

A kihalás szélén állnak a tigrisek

2008.03.12. 11:50
Negyed évszázad alatt a felére csökkent a világ vadon élő tigriseinek száma - hangzott el a WWF veszélyeztetett fajokkal foglalkozó stockholmi konferenciáján. Néhány alfaj, mint a dél-kínai, vagy a szumátrai tigris néhány éven belül eltűnhet, de az egész faj a kihalás felé száguld.

A XX. század elején egyedül Indiában 40 ezerre becsülték a tigrisek számát; ma 1400 maradt, ami a világ teljes tigrispopulációjának csaknem a fele. Egy 1982-es felmérés öt- és hétezer közé tette a vadon élő tigrisek számát, ma pedig nagyjából 3500-an lehetnek, és az emberi tevékenység miatt rohamosan csökken ez a szám is.

Kínában a tradicionális népi gyógyászat csodatevő erőt tulajdonít a tigris testrészeinek, ezért csillagászati összegekért lehet eladni egy-egy elejtett példányt a feketepiacon. Indiában és Indonéziában az erdőirtás olyan mértékű, hogy egyszerűen elfogy a tigrisek természetes élőhelye. Indonéziában a számítások szerint 2050-re az ország eredőinek 90 százaléka a fakitermelés áldozatául esik.

Szumátrai tigris. Már nagyon kevés él belőle vadon.

Ha az ember és a tigris bármilyen konfliktusba keveredik, a két faj közül a tigris lehet csak a vesztes. Kizárólag rajtunk múlik, hogy a túlélés vagy a kihalás lesz a sorsuk - mondta a konferencia egyik szónoka, Sujoy Banerjee.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?