Valér
2 °C
8 °C

Tiltakoznak a kutatók

2006.01.17. 16:00
Petícióval szeretnék elérni az egyetemek dolgozói a Közbeszerzések Tanácsa Elnökénél, hogy ne kelljen a kutatóhelyek gazdasági vezetésének, tartva a közbeszerzési bírságoktól, minden kutatásfejlesztési célú, pályázati finanszírozású beszerzést összevonni. Egy érzékletes példa szerint egy ötszáz forintos kábelt sem vehet meg a kutató. Vasárnap este került ki az internetre, Kutatók.org weboldalon a nyílt levél, kedd délutánra több mint ötszáz kutató írta alá a petíciót. Az elnök február 9-ére döntést ígér.

"A magyar kutatásfejlesztés versenyképességét, gyors reagálókészségét és az óriási versenyben a gyéren folydogáló kutatási támogatások igen rossz hasznosulását eredményezi az a gyakorlat, hogy - különösen a nagy egyetemek esetében - a kutatóhelyek gazdasági vezetése, tartva a közbeszerzési bírságoktól, szinte minden kutatásfejlesztési célú, pályázati finanszírozású beszerzést összevon.

Így például ha valamely kutatólaboratóriumnak azonnal szüksége van egy 500 Ft-os számítógép-kábelre, azt nem veheti meg tíz perc alatt a sarki boltban, még akkor sem, ha bőven van rá pénze (mivel kiváló munkája miatt nagyösszegű pályázati támogatásban részesül), azért, mert a kábel 500 Ft-os árát a gazdasági vezetők összevonják az egyetem vagy kutatóintézet összes számítástechnikai beszerzésével, amely egész évre számított nagysága természetesen már messze meghaladja a közbeszerzési eljárás értékhatárát" - fogalmaz a nyílt levél. A petíció teljes szövegét itt olvashatja.

Kábelért nem mehet a boltba

Grolmusz Vince, az ELTE Számítógéptudományi Tanszékének kutatója, a petíció ötletgazdája elmondta, az aláírásgyűjtéssel azt szeretnék elérni, hogy Közbeszerzések Tanácsa elnöke fogalmazzon meg egy ajánlást, amely kimondja, hogy a külön szerződéssel rendelkező kutatási pályázatok által fedezett árubeszerzések és szolgáltatás-megrendelések esetében az egybeszámítást még egy intézményen belül se kelljen megtenni.

Február 9-én kiderül

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsa Elnöke az Indextől tudta meg, hogy létezik a petíció. "Kedd délutánig több mint ötszáz kutató írta alá a petíciót, úgyhogy kiadtam az ajánlásokkal foglalkozó jogászokból álló munkabizottságnak, hogy vizsgálják meg a kérést. A Tanács február 9-i ülésére beterjesztem a petíciót, ott fogjuk elbírálni" - reagált a szövegre.

Berényi Lajos szerint ugyanakkor "abszurd példa" az ötszáz forintos kábel, ugyanis az ajánlatkérő, vagyis az egyetem megválaszthatja, hogy a kis tételeket egybeszámítja vagy sem a többi beszerzési tétellel. Az már más kérdés az elnök szerint, hogy az egyetemek kutatói és gazdasági vezetői között eltérő a törvény értelmezése.

Grolmusz Vince egyetért az elnökkel azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági vezetők másképp alkalmazzák a Kbt.-t. "Óvatosak az egyetemek gazdasági szakemberei, mindent a lehető legszigorúbb elbírálás alá vesznek" - fogalmaz. A kutató azt reméli, a kutatóknak lesz hivatkozási alapja a gazdasági vezetésnél, ha a Tanács megfogalmaz egy ajánlást, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen egybeszámítani a külön szerződéssel rendelkező kutatási pályázatok által fedezett árubeszerzéseket és szolgáltatás-megrendeléseket.