József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gyanús közbeszerzés a kancelláriaminiszter környékén

2005.04.12. 06:02
A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból vizsgálatot indított a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság több mint tízmilliárdos számítógépe-beszerzése ügyében, mert a beadási határidőt a törvény szellemével ellentétesen hosszabbították meg. Az ügy előzménye, hogy az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a kancelláriaminiszternél lobbizott a halasztásért. A szerződéskötést ugyan megtiltották, de nem e miatt, hanem azért, mert a vesztesek jogorvoslatot kezdeményeztek.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tavaly decemberben hirdetett közbeszerzési pályázatot "CISC számítógéprendszerek, számítógépek és elemeik szállítása és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése" tárgyban. A korábbi évek gyakorlatától eltérően azonban ezúttal visszaszorították a gyártókat, azaz egy termékkel már nem lehetett elindulni, így a viszonteladóké lett a piac, és szakértők szerint a korábbiakhoz képest harminc százalékkal csökkent az ár.

Elhalasztott határidő

Az új szisztéma azonban az Index információi szerint nem tetszett a legnagyobb állami szállítónak, a HP Magyarországnak, Minden követ igyekezett megmozgatni a kiírást visszavonásáért, hogy a cég a hosszadalmas eljárás befejezéséig továbbra is drágán szállíthasson az államnak. A HP-nek az eljárás visszavonását ugyan nem sikerült elérnie, de az eljárás beadási határidejének elhalasztását kijárta. A halasztást az Informatikai Vállalkozások Szövetsége kezdeményezte a kancelláriaminiszternél.

A szervezet nevében Szekfű Balázs akkori elnök járt el Kiss Péternél. Szekfű két hónappal a történtek után úgy emlékszik, hogy nem a miniszterrel, hanem egyik személyes megbízottjával beszélgetett. A szervezet új elnöke, Kovács Zoltán viszont írásban azt állította az Indexnek, hogy Szekfű nem az egyik munkatársánál, hanem magánál a kancelláriaminiszternél járt. Kiss Péter munkatársai tagadják, hogy lett volna efféle találkozó, és azt sem ismerik el, hogy a miniszter egyáltalán szóba állna bármilyen lobbistával. Kovács arra a felvetésre, hogy miben állapodtak meg a kancelláriaminiszterrel, azt írta: "A folyamatos egyeztetések felújításáról, illetve a konkrét ügyben olyan módosítások megfontolásáról, amelyek nem hátráltatják a tender elbírálását".

Az IVSZ gyakran lobbizik a döntéshozóknál

Arra a kérdésünkre, hogy készült-e feljegyzés a megbeszélésről, azt felelte: "Informális egyeztetés volt, tájékoztatni kívántuk a miniszter urat az IVSZ álláspontjáról. A tárgyalás után az IVSZ összegyűjtötte javaslatait és bemutatta azokat a KSZF-nek". Az IVSZ elnökétől azt is megtudakoltuk, gyakori-e hogy a politikai döntéshozókhoz fordulnak. "Természetesen. Az IVSZ egyik legfontosabb funkciója az iparági, a partikuláris érdekek felett álló érdekképviselet. Az európai gyakorlatnak megfelelően, minden hasonló szervezet, kamarák, érdekképviseleti szervezetek, így az IVSZ is rendszeresen konzultál a döntéshozókkal" - válaszolta Kovács Zoltán.

A kijárt halasztásról a HP Magyarország kapcsolati igazgatója már két nappal a hivatalos bejelentés előtt tudott. A halasztás bejelentése előtt Tóth Zoltán azt írta a HP partnereinek: "A háttérben felgyorsultak az események. Tudomásom van arról, hogy az IVSZ kezdeményezésére a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter rendelkezhet arról, hogy esetleg a tenderbeadást hétfőn elhalasszák, felfüggesszék." Tóth az Indexnek nem tagadta, hogy a kérdéses levelet elküldte, de abban nem lát semmi kivetnivalót, hogy két nappal a döntés bejelentése előtt már tudott a tervezett halasztásról, hiszen, mint mondta, csak feltételes módban írt a lehetséges lépésekről.

A Közbeszerzések Tanácsa hivatalból vizsgálódni kezdett az ügyben. A halasztásról szóló döntést ugyanis nem küldték el időben a Közbeszerzési értesítő szerkesztőségébe, és az unió közbeszerzési lapjához sem. A halasztás akkor lett volna törvényes, ha az eredeti beadási határidő előtt megjelent volna az értesítőben, hogy egy héttel később várják az ajánlatokat. Ez azonban nem történt meg, így a Közbeszerzési Döntőbizottság a Közbeszerzések Tanácsa elnökének kezdeményezésére vizsgálja az ügyet. Bár Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke az eljárás felfüggesztését kérte, a döntőbizottság ilyen jellegű ideiglenes intézkedést nem hozott

Megtiltott szerződéskötés

A közbeszerzési eljárás így a döntőbizottsági eljárástól függetlenül eredményes lett, a szerződéskötést azonban a döntőbizottság ideiglenes intézkedésként megtiltotta. A beszerzés eredménye miatt ugyanis az alulmaradt vagy különféle okokból kizárt vállalkozások jogorvoslati eljárást kezdeményeztek.

Szekfű állítja, sose találkozott Kiss Péterrel
Szekfű Balázs cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el az Indexhez, amelyben pontosította az IVSZ-ben korábban betöltött pozícióját: nem elnöki, hanem ügyvezetői teendőket látott el a szervezetnél. Szekfű fontosnak tartotta leszögezni, hogy az IVSZ nevében soha sem járt Kiss Péter kancelláriaminiszternél. Ugyancsak közleményt juttatott el az Indexhez Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke, aki azt közölte, nem állította, hogy Szekfű Kiss Péterrel találkozott volna. Ezzel szemben Kovács Zoltán néhány héttel ezelőtt írásos megkeresésünkre válaszolva tényként kezelte, hogy a megbeszélés Kiss Péterrel zajlott. Ezzel kapcsolatos cáfolatot akkori reagálásukban nem állítottak, de nem is érzékeltettek.