Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ritka mamutkoponyát találtak

2008.09.02. 19:45
Francia és holland tudósok ritka leletre, egy sztyeppei mamut koponyájára bukkantak. Az állat hiányzó láncszem a mamutok evolúciójában.

A koponyát Franciaország déli részén, Auvergne tartományban találták – írja a BBC. 1986-ban megtaláltak már ott a sztyeppei mamut (Mammuthus trogontherii) két zápfogát, majd a helyszínen a francia Frederic Lacombat és a holland Dick Mol paleontológusok vezetésével végeztek további ásatásokat, így találták meg a koponyát. A lelet jó állapotban van, a kiemelés után a közeli Le Puy-en-Velay múzeumába szállítják majd.

Az állat nagyjából 3,7 méter magas és 37 éves lehetett és körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt, a pleisztocén középső szakaszában élt. A faj több fogát megtalálták már, de koponyát igen ritkán, így a lelet nagy jelentőségű. Már csak azért is, mert a sztyeppei mamut hiányzó láncszem a mamutok evolúciójában: átvezető kapcsot jelent a korai pleisztocénban (2,6 millió-800 ezer éve) élt déli mamut és(Mammuthus meridionalis) és a késői pleisztocénban és a holocénban (300 ezer-4 ezer éve) élt gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) között.

A déli mamut szavannás környezetben élt és valószínűleg fák, bokrok leveleivel táplálkozott, a sztyeppei és a gyapjas mamut zápfogai azonban arról árulkodnak, hogy az állatok inkább füvet és kisebb növényeket legeltek. A tudósok szerint ennek oka az, hogy a jégkorszakkal együttjáró klímaváltozás miatt a növényzet is megváltozott: a szavannákból sztyeppe lett, a mamutok pedig igazodtak az új körülményekhez.