Jenő
-2 °C
6 °C

Ritka mamutkoponyát találtak

2008.09.02. 19:45
Francia és holland tudósok ritka leletre, egy sztyeppei mamut koponyájára bukkantak. Az állat hiányzó láncszem a mamutok evolúciójában.

A koponyát Franciaország déli részén, Auvergne tartományban találták – írja a BBC. 1986-ban megtaláltak már ott a sztyeppei mamut (Mammuthus trogontherii) két zápfogát, majd a helyszínen a francia Frederic Lacombat és a holland Dick Mol paleontológusok vezetésével végeztek további ásatásokat, így találták meg a koponyát. A lelet jó állapotban van, a kiemelés után a közeli Le Puy-en-Velay múzeumába szállítják majd.

Az állat nagyjából 3,7 méter magas és 37 éves lehetett és körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt, a pleisztocén középső szakaszában élt. A faj több fogát megtalálták már, de koponyát igen ritkán, így a lelet nagy jelentőségű. Már csak azért is, mert a sztyeppei mamut hiányzó láncszem a mamutok evolúciójában: átvezető kapcsot jelent a korai pleisztocénban (2,6 millió-800 ezer éve) élt déli mamut és(Mammuthus meridionalis) és a késői pleisztocénban és a holocénban (300 ezer-4 ezer éve) élt gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) között.

A déli mamut szavannás környezetben élt és valószínűleg fák, bokrok leveleivel táplálkozott, a sztyeppei és a gyapjas mamut zápfogai azonban arról árulkodnak, hogy az állatok inkább füvet és kisebb növényeket legeltek. A tudósok szerint ennek oka az, hogy a jégkorszakkal együttjáró klímaváltozás miatt a növényzet is megváltozott: a szavannákból sztyeppe lett, a mamutok pedig igazodtak az új körülményekhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?