Ervin
14 °C
21 °C

Orvosi célra is tilos a marihuána Amerikában

2001.05.15. 00:41
Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn megtiltotta a marihuána orvosi célú felhasználását. A döntés szerint a marihuánát illegális drognak nyilvánító szövetségi törvény nem tehet kivételt a beteg felhasználókkal. Kaliforniában 1996-ban legalizálták a marihuána orvosi célú felhasználását. A szert többek között AIDS- és rákbetegek, továbbá szklerózis multiplexes betegek alkalmazhatták orvosi engedéllyel a kemoterápia és az egyéb gyógyszeres kezelések mellékhatásainak ellensúlyozására, étvágyuk javítására és izomgörcseik enyhítésére.
Amerika jó ideje démonizálja a marihuánát
Az amerikai kormány 1998-ban indított pert az Oaklandi Kannabiszvásárló Kooperatíva és öt marihuánaterjesztő szervezet ellen, működésük azonnali felfüggesztését kérve. Az elsőfokú bírói ítélet helyt adott a kormány kérésének, az oaklandi klub szüneteltette működését, a többi szervezet pedig megszűnt. A fellebbviteli bíróság azonban kimondta, hogy az orvosi szükségesség jogilag megalapozott követelés, mire az elsőfokú bíróság pontos szabályzatot dolgozott ki a marihuána orvosi igénylésére és engedélyezésére.

A kooperatíva érvelése szerint annak ellenére, hogy a marihuána még nem elismert gyógyszer, bizonyos személyek vagy csoportok számára lehetnek orvosilag jótékony hatásai. A legfelsőbb bíróság hétfői egyhangú döntése értelmében azonban mindenféle célú felhasználása tilos a kannabisznak, mivel az illegális kábítószereket felsoroló törvény sem tesz kivételt, sőt világosan jelzi, hogy a marihuána jelenleg nem használható gyógyításra.

Jelenleg nem bizonyított a marihuána gyógyhatása, sem az, hogy hatékonyabb lenne a legális alternatíváknál. A minnesotai Mayo Klinika hétfőn kiadott tanulmánya szerint a marihuána-alapú étvágyjavító gyógyszer kevésbé volt hatékony, mint a Bristol-Myers Squibb szabványgyógyszere. A rákbetegséggel kapcsolatos anorexiában szenvedők 73 százalékának javult az étvágya a Bristol-Myers megesztrol-acetát szerének szedése után, míg a Roxane cég marihuánából kivont dronabinol hatóanyagát szedők közül csak 47 százaléknál tapasztaltak étvágyjavulást.

Zárjegyek Arizonából
A döntés azokban az amerikai államokban is illegálissá teszi a marihuána orvosi célú felhasználását, ahol eddig az állam törvényei alapján erre lehetőség nyílt. Alaszka, Arizona, Hawaii, Kalifornia, Maine, Nevada, Oregon és Washington állam súlyos beteg polgárai eddig orvosi igazolással tarthattak és fogyaszthattak marihuánát, ezentúl erre nem lesz lehetőségük.

Jelenleg számos ország foglalkozik a marihuána orvosi célú felhasználásának engedélyezésével. A belga kormány idén januárban fogadta el azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben nem tekintik büntetendő cselekménynek a személyes használatra tartott kannabisz birtoklását és fogyasztását. A francia kormány 1997 óta foglalkozik a kannabisz orvosi célú legalizálásával. Németországban szintén engedélyezett a fű egyes összetevőinek használata, elsősorban AIDS-ben és szklerózis multiplexben szenvedő betegek panaszainak enyhítésére. Kanada 1999-ben engedélyezte az orvosi célú felhasználást, a betegek azonban ezidáig csak illegálisan juthattak a szerhez. Idén megkezdik a termesztői engedélyek kiadását, így a betegek saját használatra ültethetnek államilag meghatározott számú növényt.